Події
2 лютого 2018
У 2017 році Міноборони вручило 200 нагородних пістолетів, чверть – цивільним особам
У відомстві запевнили, що не витрачали бюджетні кошти на вогнепальну зброю, яку вручали в якості винагороди.
news-image

Протягом 2017 року згідно з наказами міністра відомчу відзнаку Міністерства оборони України "Вогнепальна зброя" отримали 210 осіб. Про це йдеться у відповіді міністерства на інформаційний запит Українських Новин, передає «Є!»

"У 2017 році нагороджені 210 осіб, з них: 151 військовослужбовець Збройних сил України (ЗСУ), інших військових формувань, представників правоохоронних органів та працівників ЗСУ; цивільних осіб – 59", - йдеться у відповіді.

Також у відповіді уточнюється, що Міноборони не витрачало бюджетні кошти на вогнепальну зброю, яку вручали в якості винагороди.

Як повідомлялося, у 2015-2016 роках наказами міністра оборони України Степана Полторака було вручено понад 300 одиниць нагородної вогнепальної зброї. При цьому, документи, що стали надбанням гласності, підтвердили той факт, що Полторак масово роздавав нагородну зброю політикам та суддям до днів народження.

Нагадаємо, що нагородна зброя вручається міністром оборони на підставі норм Дисциплінарного статуту Збройних сил України.

У той же час, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков незаконно наділив себе правом вручати нагородну зброю цивільним особам, вымаравши з нормативних документів посилання на профільний Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ, одночасно посилаючись на той же Дисциплінарний статут Збройних сил. Лише у 2014-2016 роках Аваков роздав таким чином 2 200 нагородних пістолетів, автоматів та кулеметів.

Після судових ухвал, які зобов'язали Міністерство внутрішніх справ України розкрити прізвища одержувачів нагородної зброї, у міністерстві засекретили статистику щодо нагородної вогнепальної зброї.

Читайте також: Аваков зізнався, кому роздавав нагородну зброю. Прізвищ не назвав
Читайте також: Дружина міністра інформполітики отримала нагородну зброю, а нардеп Ляшко - аж дві