Суспільство
2 лютого 2018
В Україні зміняться правила нарахування пенсій
Замість середньої зарплати за два минулі роки будуть враховувати середню зарплату по країні за три роки, такі умови виявляться значно менш вигідними для українських пенсіонерів.
news-image

Уже з наступного року при розрахунку пенсій будуть враховувати середню зарплату в країні за три роки (зараз за два), за рахунок чого значно знизиться розмір зарплатної бази. З урахуванням зниження "вартості" одного року стажу, в середньому пенсії в порівнянні з 2017-м скоротяться на 25%, пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

У цьому році в Україні діють особливі правила нарахування пенсій. Замість трьох років беруть середню зарплату по країні за два останні роки. На даний момент це більше 5 тис. грн. Після цю суму множать на стаж, 1% і на співвідношення власного заробітку до середнього. Відповідно, навіть при зарплаті більше 7 тис. грн можна отримати пенсію близько 1,8 тис. грн.

У наступному році умови виходу на пенсію будуть гірші. Так, замість середньої зарплати за два минулі роки будуть враховувати середню зарплату по країні за три роки. З урахуванням, що розмір заробітних плат зростає з кожним роком, такі умови виявляться значно менш вигідними для українських пенсіонерів.

Нагадаємо, в рамках пенсійної реформи коефіцієнт оцінки стажу скоротили на 25% - з 1,35 до 1. Оцінка стажу це своєрідна "плата" за кожен відпрацьований рік.