Суспільство
3 лютого 2018
Скандал навколо «монастиря» УПЦ МП біля Десятинної церкви: неочікувана заява від Генпрокуратури
Будівля так званого "монастиря" УПЦ МП поблизу фундаменту Десятинної церкви у Києві.
news-image

Ситуацією навколо так званого "монастиря" Української православної церкви Московського патріархату, який звели поблизу історичної пам'ятки – фундаменту Десятинної церкви, зацікавилася Генеральна прокуратура України.

Нагадаємо, все розпочалося з того, що 25 січня, активісти націоналістичних організацій "С-14", "Традиції і порядок" та "Сокіл" влаштували демонтаж інформаційної таблиці так званого Десятинного монастиря, який розміщений на території розкопок Десятинної церкви у Києві.

Вночі приміщення намагалися підпалити невідомі. Поліція за спробу підпалу затримала двох киян – Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня. Вони є архітекторами, а один з них – учасник АТО. Суд арештував їх на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 2,2 мільйона гривень. Хоча прокуратура просила лише домашній арешт.

Після цього у мережі пройшов флешмоб на захист активістів. А петиція про знесення каплиці УПЦ МП в Києві зібрала необхідну кількість голосів.

Варто зазначити, що історія незаконної забудови біля фундаменту Десятинної церкви у Києві почалася ще у 2005 році і, не зважаючи на факт відсутності дозвільних документів, "монастир" понад 10 років функціонує на території історичної пам’ятки. Відтак цієї справою зайнялася Генеральна прокуратура України.

Як повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган, "за результатами робочої зустрічі керівництва Прокуратури міста Києва з представниками Музею історії України у понеділок, 5 лютого, будуть сформовані позовні вимоги з приводу захисту інтересів територіальної громади та міста Києва від незаконної забудови біля фундаменту Десятинної церкви".

Окрім того, прокуратура міста Києва в апеляції відстоюватиме послідовну позицію та проситиме пом’якшення запобіжного заходу двом киянам, які підозрюються у підпалі незаконно побудованої будівлі Десятинного монастиря УПЦ МП, – зазначила Лариса Сарган.