Події
5 лютого 2018
Правозахисниця розповіла про стан здоров'я політв'язня Клиха в колонії РФ (фото)
У Росії до політв'язня Станіслава Клиха, якого незаконно утримують у колонії, допустили адвоката Романа Качанова.
news-image

Щур розповіла, що стан здоров'я українця задовільний, однак він "підозрює у себе "туберкульоз кістки", пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У Росії до політв'язня Станіслава Клиха, якого незаконно утримують у колонії, допустили адвоката Романа Качанова. Про це 4 лютого повідомила російська правозахисниця, учасниця "Уральської правозахисної групи" Тетяна Щур.

"Роман Качанов – перша за останні роки людина, яка потиснула руку Станіславу. До нього всі відвідувачі, виключаючи маму, звичайно, спілкувалися з ним тільки через скло. Доступ адвоката до Станіслава оформлявся протягом години, спілкування тривало 3 години", – йдеться в повідомленні.

Щур розповіла, що стан здоров'я Клиха задовільний, однак він скаржиться на біль в ногах та "підозрює у себе "туберкульоз кістки". Крім того, у адвоката після розмови з Клихом склалося враження, що він страждає від психічного розладу.

Водночас Качанов сфотографував загоєні глибокі рани на тілі українця.

"Що вони з себе представляють, розбиратися фахівцям, як і в його промовах. Усе це дуже схоже на сліди тортур", – наголосила Щур.

Зазначається, що Клих написав низку заяв, включаючи прохання про зустріч з психологом. Правозахисниця також повідомила, що зараз він перебуває в одиночній камері.

"Оскільки їжа в тюрмі, за його словами, огидна, то він намагається харчуватися тим, що купує в магазині на ті гроші, які належать йому за законом. А оскільки в цьому магазині вибір теж мізерний, то він купує, в основному, печиво та солодощі. Очевидно тому, що він останнім часом набрав вагу", – додала вона.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року міський суд міста Грозного оголосив вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху. Карпюка засудили до 22,5 років ув'язнення, а  Клиха – до 20 років. Їх визнали винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. Правозахисний центр "Меморіал" вважає Карпюка та Клиха політв'язнями. У листопаді Карпюк і Клих підписали всі необхідні документи для підготовки позову в Європейський суд з прав людини.

У Клиха в ув'язненні розвинувся психічний розлад. Згодом його стан здоров'я різко погіршився, він провів у комі шість днів.

Читайте також:Чоловік з ножем напав на школярку у Харкові