Суспільство
5 лютого 2018
Дочка Віктора Шокіна, яка мешкає в Америці, подає в суд на Джо Байдена за «сучого сина»
Аліна Шокіна розмістила в Твіттері три коротких поста, в яких заявила про намір подати в суд на екс-віце-президента США.
news-image

Дочка екс-генпрокурора України Віктора Шокіна Аліна, яка проживає в США, подає в суд на екс-віце-президента США Джо Байдена за його висловлювання про її батька. Позов буде поданий до юрисдикції США. Про це повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці журналіст Олександр Зуб з посиланням на твіттер-повідомлення Аліни, передає «Є!» із посиланням на Українські новини.

"Як і слід було очікувати історія з "сучим сином" знайшла своє продовження. Схоже, що Джо Байдена чекає дуже неприємний процес. І не в Україні, що було б для нього абсолютно безболісним, а саме в інформаційно-політичному просторі США. Справа в тому, що дочка колишнього генерального прокурора України Аліна Шокіна є громадянкою Сполучених Штатів, а там до питання особистісних образ відносяться більш ніж педантично. Мова, швидше за все, піде не тільки про багатомільйонну грошову компенсацію, а й про публічні вибачення, що для політика дорівнює такому собі нокдауну на міжнародній арені", - написав журналіст.

При цьому він уточнив, що покарання може спіткати Джо Байдена, якщо останньому не вдасться довести, що словосполучення "сучий син" він вимовив просто так - для емоційного посилення або для зв'язки слів.

Автор уточнив, що свою неоднозначну публічну заяву про Віктора Шокіна Джо Байден зробив, виступаючи в Раді з міжнародних відносин США. Це неурядова організація, проте висловлювання екс-віце-президента мали досить вагомий ефект і можуть позначитися на репутації всієї Демократичної партії країни, яка і так ще не встигла оговтатися від програних президентських виборів.

Розповідаючи чи то про свій особистий вплив на ситуацію в Україні, чи то про тиск всієї адміністрації Барака Обами, Джо Байден заявив наступне:

"Я отримав обіцянки від Порошенка і Яценюка, що вони будуть робити кроки по генеральному прокурору, але вони цього не зробили. Я пішов на прес-конференцію і сказав: ми вам не даємо мільярд доларів. Вони мені кажуть: ви не маєте таких повноважень, ви - не президент, президент говорив, що дасть. Я відповів: "Так телефонуйте йому". Я сказав, що ви не отримуєте мільярд доларів. Я сказав, що їду через 6 годин, і якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до тих пір, ви не отримаєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому в той час довіряли".

Йшлося про тиск на керівництво України з метою звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна. Як основний аргумент виступав мільярд доларів кредитних гарантій.

За словами Зуба, питань до слів Джо Байдена відразу кілька. Основні знаходяться в сфері міжнародних політики і права. Це і можливий шантаж керівництва України, і кадровий провал адміністрації тодішнього президента США з призначенням нового глави ГПУ, який став причиною одразу декількох скандалів.

Але є і суто морально-етичний момент, який вже набув досить потужний розвиток. Дочка того самого генерального прокурора, якого Джо Байден дозволив собі назвати "сучим сином", може залучити до процесу провідні юридичні компанії, які зуміють винести обговорення питання на загальноамериканський і навіть міжнародний рівні. Морально-фінансових збитків в такому випадку може бути завдано не тільки самому Джо Байдену, а всієї Демократичної партії США і особисто екс-президенту Бараку Обамі. Адже процеси тиску на кадрову політику в Україні, про які йшла мова в монолозі з "сучим сином", відбувалися в той час, коли Байден офіційно виконував функції першого заступника лідера країни.

У неділю, 4 лютого, Аліна Шокіна розмістила в Твіттері три коротких поста, в яких заявила про намір подати в суд на екс-віце-президента США.

"Обміркувати ситуацію з промовою екс-віце-президента Байдена, в якій він публічно образливо висловився щодо моєї покійної бабусі і мого батька ... З огляду на що це стосується всієї моєї родини, планую звернутися в суд щоб захистити гідність моїх рідних ... і продемонструвати найвищі принципи рівності абсолютно всіх громадян Америки перед законом", - написала вона.

 

Читайте також: Для нацменшин на Закарпатті потрібні винятки в адмінреформі - спецпосланець Німеччини