Суспільство
7 лютого 2018
Науковці радять не спати довго на вихідних
Ті люди, які намагаються «наверстати втрачене», мають підвищений ризик серцевих захворювань у майбутньому.
news-image

Чекаєте вихідних, щоб нарешті відіспатися? Але це не допоможе компенсувати недоспані ночі. Дослідники з Каліфорнійського університету США довели, що ті люди, які намагаються «наверстати втрачене», мають підвищений ризик серцевих захворювань у майбутньому. Про це пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Те, що недосипляння призводить до ожиріння, гіпертонії та інших проблем зі здоров’ям, було відомо й раніше. Найбільше нестача сну впливає саме на здоров’я серця. Так, кожна безсонна ніч (менше 6 годин сну) подвоює ризик серцевого нападу в людей віком понад 45 років.

І ось чому це відбувається. Під час сну частота серцевих скорочень зменшується з 60 ударів на хвилину до 45-50. Таке зниження допомагає знизити загальний артеріальний тиск. Не дивно також і те, що люди, які сплять занадто мало часу, більш схильні до запальних захворювань. Просто їх організм накопичує С-реактивний білок, що є частиною запального процесу.

На жаль, існує дуже близький прогностичний зв’язок між високим рівнем цього білка та ризиком серцевого нападу. Також відомо, що з віком якість сну погіршується. У літніх людей ті частини мозку, що відповідають за глибокий сон, починають працювати гірше, що призводить до тривалого процесу засипання і тривожного поверхневого сну. Також було доведено, що жінки поважного віку частіше мають проблеми зі сном, ніж чоловіки. Найвірогідніше, що це пов’язано із менопаузою. Саме тому один фахівець із Гарвардського університету радив жінкам, які недосипляють мінімум 10 годин на тиждень, спати на 3-4 години довше у вихідні дні. Перевірити справедливість цієї рекомендації взялися вчені з Каліфорнійського університету.

За результатами дослідження виявилося, що спроби «наверстати» недоспані години, аж ніяк не допомагають уникнути згубних наслідків недосипляння. У всіх 60-літніх жінок, що взяли участь в експерименті, маркери ризику серцевого нападу не зменшилися навіть після того, як вони намагалися відіспатися на вихідних. Більше того, жінки, які й раніше любили поспати до обіду на вихідних, на 5% частіше мали ознаки серцевих захворювань.

Як бачите, не варто розраховувати на вільний для сну час у вихідні дні. Краще спробувати створити всі умови, аби ваш сон щоночі був якісним і тривалим (7-8 годин). 

Читайте також:Як мобільний телефон впливає на мозок

Читайте також:7 дивовижних речей, які робить з нашим тілом проста щоденна вправа (фото)