Політика
8 лютого 2018
У МЗС України заявили, що погодили з Угорщиною шляхи врегулювання мовного питання
7 лютого в Ужгороді пройшла зустріч заступника глави МЗС України Боднара та заступника міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Левенте Модьора.
news-image

7 лютого Україна й Угорщина узгодили головні позиції, зокрема щодо врегулювання мовного питання, написав заступник глави Міністерства закордонних справ України Василь Боднар у Twitter.

З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися узодженням ключових позицій: про шляхи врегулювання мовного питання, започаткування спільного прикордонного контролю, розвиток прикордонної інфраструктури. Крок по кроку до нормальності, – зазначив він.

На сайті голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля вказано, що 7 лютого в Ужгороді відбулася зустріч заступника міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Левенте Модьора і заступника глави МЗС України Боднара.

На 14 лютого заплановані консультації представників Міністерства освіти України та угорської національної меншини, під час яких буде обговорено основні позиції двох сторін щодо реалізації закону про освіту. Цей діалог буде розвиватися з урахуванням позицій угорської громади для їх імплементації в новий закон про середню освіту, – заявив після переговорів Боднар.

Модьор зазначив, що діалог між Україною й Угорщиною повернувся до дружнього співробітництва.

Ми отримали обіцянку, що без узгодження з представниками угорської нацменшини в системі освіти не відбуватимуться зміни. Це дуже перспективний підхід і ми сподіваємося, що на переговорах, які відбудуться вже наступного тижня, ми остаточно зможемо закрити суперечливі питання, – сказав він.