Політика
8 лютого 2018
300 викритих корупціонерів та 250 млн грн відшкодованих збитків. Звіт роботи НАБУ за 2 роки
Традиційно, найбільше підозрюваних в корупції було серед топ-менеджерів великих державних підприємств.
news-image
Керівництво Національного антикорупційного бюро представило звіт щодо результатів своєї роботи за два останні роки. Про це під час брифінгу заявив очільник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, повідомляє Еспресо.TV, пише «Є!».

Він зауважив, що за два роки працівники Бюро викрили на корупції понад 300 осіб, стосовно 173 з них справи вже були передані до суду.  

За його словами, традиційно, найбільше підозрюваних в корупції було серед топ-менеджерів великих державних підприємств. Це свідчить про те, що ці підприємства були і залишаються джерелом політичної корупції. 

За даними НАБУ, з моменту початку розслідувань Україні відшкодували збитків на суму понад 250 млн грн, що є прямим відшкодуванням під час розслідувань. З них 117 млн грн повернули минулого року. 

Також за цей час вдалося попередити розкрадання майже 2 млрд грн, з яких близько 1,5 млрд грн - у сфері енергетики. Понад те, зараз ще 680 млн грн перебувають в процесі конфіскації.

За 2 роки юристи Бюро подали 35 позовів про визнання угод недійсними. Це стосується документів, які  фактично були інструментами реалізації корупційних схем. Загальна сума позовів становила 6 млрд грн. 28 позовів вже були задоволені. 

"Українська корупція не має кордонів. За період роботи задля викриття топ-корупціонерів НАБУ та САП скерували 300 запитів до 57 країн світу. 130 запитів з них виконано, що є дуже непоганим результатом", - підсумував Ситник.

Він додав, що до топ-5 країн, де лишили слід українські корупціонери, входять Латвія, Кіпр, Австрія, Британія та Швейцарія.