Суспільство
9 лютого 2018
Сьогодні міжнародний день стоматолога: як часто слід відвідувати зубного лікаря
Якщо у вас непогані зуби, похід у страшний кабінет не обов'язково здійснювати кожні півроку. Втім, як саме часто ви маєте його відвідувати, зможе визначити лише ваш стоматолог, оцінивши стан ваших зубів.
news-image

Чи потрібно для здоров'я зубів і порожнини рота відвідувати стоматолога що шість місяців. Про це пише «Є!» з посиланням на BBC Future.

Всі знають, що до зубного лікаря треба навідуватися кожні півроку, навіть якщо більшість з нас так і не робить у дійсності.

Тим не менш, частота стоматологічних оглядів залишається питанням суперечливим. Невідомо, приміром, звідки взагалі взялася ця цифра – шість місяців.

Дехто вважає, що ідея виникла у XVIII столітті, задовго до появи клінічних досліджень, які могли би перевірити її достовірність.

Якщо із зубами часто вникають проблеми, то й дантиста треба відвідувати частіше. Але як бути тим, у кого зуби болять рідко? Постійні зуби більш схильні до карієсу, і отже, щойно вони з'являються в дітей у віці шести-восьми років, регулярні огляди стоматолога стають необхідними.

У підлітковому віці зуби зазвичай менш уразливі, поки не починають рости зуби мудрості у приблизно 20 років. Так ризик карієсу постійно змінюється впродовж життя.

У 2000 році три чверті опитаних стоматологів в Нью-Йорку порадили що шість місяців відвідувати зубного лікаря, попри відсутність досліджень щодо користі частих стоматологічних оглядів для пацієнтів з низьким ризиком карієсу або захворювань ясен.

Багато інших організацій, як-от Американська академія дитячої стоматології, теж рекомендують перевіряти зуби кожні шість місяців.

Але впродовж останніх кількох десятиліть дехто з лікарів зауважував, що період шість місяців є досить умовним.

Ще 1977 року професор стоматології і охорони здоров'я населення Обрі Шейхам з Університетського коледжу Лондона опублікував статтю в журналі Lancet, в якій поскаржилась на відсутність будь-яких клінічних випробувань, що доводили би необхідність візитів до стоматологу кожні півроку. Майже 40 років по тому дослідник відзначає, що ситуація не змінилась.

У 2003 році вчені провели систематичний огляд досліджень на цю тему. І результати виявилися неоднозначними. Деякі дослідження не показали жодної різниці в кількості зруйнованих або відсутніх зубів та пломб у тих, хто відвідував стоматолога часто і тих, хто не поспішав до дантиста.

Інші дослідження свідчили про меншу кількість запломбованих зубів у тих, хто регулярно проходив огляд у стоматолога. Що стосується проблем з яснами, більшість досліджень не виявили залежності випадків кровоточивості, зубного нальоту або гінгівіту від частоти візитів до стоматологу.

Одне дослідження показало, що похід до зубного лікаря частіше одного разу на рік не впливає на розмір пухлини в момент постановки діагнозу рак ротової порожнини. Тоді як інші дослідники довели, що коли перерви між візитами в стоматологічну лікарню становлять більше року, пухлини можуть бути більш розвинутими.

Минулого року міжнародна незалежна організація Кохрейнівська співпраця провела аналогічний систематичний огляд досліджень, і його результати розчарували лікарів.

Якість і кількість досліджень виявилася абсолютно недостатньою для того, щоб об'єктивно довести необхідність стоматологічних перевірок кожні півроку. Лише одне дослідження намагалось перевірити цю гіпотезу, розділивши пацієнтів на дві групи, одна з яких відвідувала стоматолога щорічно, тоді як інша – що два роки.

Ті, хто щороку навідувався до дантиста, мали менше проблем із зубами, але, можливо, що цей результат не є об'єктивним, оскільки лікарі знали, хто з пацієнтів належав до якої групи, і це могло вплинути на якість лікування.

Регулярні візити до стоматолога мають й ще одну перевагу. Навіть якщо лікар не виявить жодних проблем із зубами, похід у стоматологічну клініку нагадає вам про необхідність щоденного ретельного догляду за зубами, хоча єдиної думки з приводу того, як це робити найкращим чином, також не існує.

Але все ж таки, як часто треба відвідувати стоматолога? Національна служба охорони здоров'я в Англії і Уельсі, приміром, відзначає, що це залежить від конкретної ситуації. Дітям вона рекомендує проходити стоматологічний огляд щонайменше раз на рік, оскільки дитячі зуби більш уразливі, тоді як дорослі, в яких немає проблем із зубами, можуть з'являтись у зубній клініці що два роки.

Більше того, тим, хто добре піклується про щоденну гігієну зубів і ясен, організація дозволила відвідувати стоматолога навіть ще рідше. Аналогічні поради дають й інші організації. Група експертів з Фінляндії ще 2001 року рекомендувала дітям до 18 років, які не мають серйозних проблем із зубами, відвідувати зубного лікаря кожні півтора або два роки.

Звичайно, всім нам хотілося б бувати в стоматолога якомога рідше. Отже, гарна новина полягає в тому, що якщо у вас непогані зуби, похід у страшний кабінет не обов'язково здійснювати кожні півроку. Втім, як саме часто ви маєте його відвідувати, зможе визначити лише ваш стоматолог, оцінивши стан ваших зубів і ясен.

Читайте також:У МЗС закликали допустити українських та іноземних лікарів до Гриба