Події
9 лютого 2018
Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2018 року
Список лауреатів передано на підпис президенту України.
news-image

Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2018 року. Іх імена назвав на своїй сторінці у Facebook член комітету премії Ростислав Семків.

Інформує «Є!», з посиланням на zaxid.net.

Література – письменниця, поетка та художниця Емма Андієвська(книги «Міста-валети», «Бездзигарний час», «Шухлядні краєвиди», «Маратонський біг» і «Щодення: перископи»). Емма Андієвська є авторкою двадцяти дев'яти поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів та понад дев'яти тисяч картин. Андієвська є членом Національної спілки письменників України, українського ПЕН-клубу та Професійного об'єднання художників Баварії. Вона живе та працює у Німеччині та США.

Публіцистика – Сергій Плохій (книга «Брама Європи»), українсько-канадсько-американський історик, професор української історії та директор Українського наукового інституту у Гарварді.

Музичне мистецтво – Вікторія Польова (хорова симфонія на канонічні тексти «Світлі піснеспіви» у 15-ти частинах для солістів та мішаного хору а сарреllа), композиторка, членкиня Національної спілки композиторів України. Вікторія Польова є лауреаткою численних премій та конкурсів.

Візуальні мистецтва – Павло Маков (проект «Paradiso Perduto»), художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України. Праці Макова виставлені в Музеї Вікторії та Альберта (Лондон), Метрополітен-музеї (Нью-Йорк), Національній художній галереї (Київ), Центрі сучасного мистецтва (Осака), Державній Трєтьяковській галереї (Москва), Музеї сучасного мистецтва (Ібіца) та інших зібраннях. Роботи Павла Макова було також виставлено на аукціоні Сотбі(2009).

Кіномистецтво – Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузінов (цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності). Ці режисери та оператори є представниками кіноугруповання «Вавилон’13». Кінопроект розпочав свою діяльність коротким відео: «Prologue», що було записано на Михайлівській площі 30 листопада 2013-го року. Кінематографісти фіксують події на Майдані на сході України. У 2018 році має вийти у прокат ігровий фільм Володимира Тихого «Брама».

«Ми ухвалили вручити окремі премії з літератури та публіцистики, оскільки не було претендентів у номінації "Театр". Премій може бути лише 5», - пояснив у коментарях до допису Ростислав Семків.

До складу комітету премії увійшли: кінознавець Сергій Тримбач, артист Олексій Богданович, театральний режисер Дмитро Богомазов, кінорежисер Сергій Буковський, хоровий диригент Микола Гобдич, письменниця Любов Голота, письменник Григорій Гусейнов, кінорежисер і телережисер Андрій Дончик, літературознавець Дмитро Дроздовський, письменник Сергій Жадан, мистецтвознавець Марія Задорожна, художник Анатолій Криволап, композитор Юрій Ланюк, журналіст, телеведучий Юрій Макаров, музикознавець Олександра Олійник, співак Тарас Петриненко, актриса Ада Роговцева, художник Сергій Савченко, літературознавець Ростислав Семків, кінорежисер Мирослав Слабошпицький, літературознавиця Елеонора Соловей, акторка Наталя Сумська, майстер народного мистецтва Олександра Теліженко, галерист, куратор Тетяна Тумасян.

Список лауреатів передано на підпис президенту України.

Читайте також: Український прикордонник не взяв хабар, за що отримав вдвічі більшу премію (відео)
Читайте також: З'явилося відео нової пригоди зачіски Трампа (відео)