Політика
10 лютого 2018
У Верховній Раді зреагували на блокування Угорщиною засідання комісії Україна-НАТО
Угорщина заблокувала засідання комісії Україна-НАТО.
news-image

Угорщина своїми діями щодо блокування засідання комісії Україна-НАТО сприяє політиці Росії по руйнуванню Північноатлантичного альянсу зсередини.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала нардеп, голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз, передає «Є!».

Раніше стало відомо, що Угорщина заблокувала засідання комісії Україна-НАТО (КУН) на рівні міністрів оборони, застосувавши право вето.

Як голова постійної делегації України в ПА НАТО, глибоко стурбована позицією Будапешта щодо визначення дати засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони. Переконана, що така поведінка не може бути обумовлена ​​суперечками навколо "освітнього" закону, – написала Фріз.

Вона зазначила, що українська сторона готова до вирішення питань у форматі переговорів у дусі міжнародного права, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин з механізмами Річної національної програми співробітництва з НАТО.

Втім, слід визнати, що позиція Угорщини, яка вдалася до фактичного шантажу, є не тільки контрпродуктивною, а й підриває безпеку в Європі. Політика Росії разом з активністю "Ісламської держави" є однією з ключових загроз у європейському регіоні і світі, – наголосила голова делегації України в ПА НАТО.

Фріз додала, що у зв'язку з цим спроби Будапешта блокувати зустрічі комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони – це небезпечна практика змішування двосторонніх гуманітарних питань з питаннями безпеки і оборони регіону.

Таким чином Угорщина не тільки опосередковано сприяє ослабленню зусиль НАТО щодо мінімізації регіональних ризиків, але і сприяє політиці Росії по руйнуванню Організації Північноатлантичного договору зсередини, – додала Фріз
Сподіваюся, що Будапешт відмовиться від політики шантажу з ознаками територіальних претензій до території суверенної України, – резюмувала вона.