Суспільство
12 лютого 2018
На руках у громадян України тільки офіційно є 883 тисячі «стволів»
В українців може бути до 5 млн одиниць незареєстрованої легкої вогнепальної зброї.
news-image

В Україні офіційно зареєстровано 663 тисячі громадян - власників вогнепальної зброї, які мають на руках понад 800 тисяч "стволів". Про це йдеться у відповіді Національної поліції України на запит Українських Новин, передає «Є!»

"Станом на 1 січня 2018 року за даними автоматизованих обліків, які формують органи поліції, зареєстровано 663 126 власників вогнепальної зброї, у яких в особистому користуванні знаходяться 736 918 одиниць мисливської гладкоствольної зброї і 145 859 одиниць мисливської нарізної зброї", - йдеться у відповіді .

Згідно з українським законодавством, громадяни України не можуть бути власники не мисливської вогнепальної зброї - пістолетів, автоматів, кулеметів і штурмових гвинтівок. Проте за останні роки тільки глава МВС Арсен Аваков вручив у вигляді "нагородної" більше 3 тис одиниць такої зброї. Більше 500 "стволів" щорічно вручають у вигляді нагород СБУ, Міноборони та інші силові органи.

За даними "Української асоціації власників зброї", сьогодні на руках у українців може бути до 5 млн одиниць незареєстрованої легкої вогнепальної зброї.

У МВС оцінюють такі дані значно скромніше. Так, радник глави МВС Іван Варченко раніше заявляв, що нелегальної вогнепальної зброї в Україні - не більше 300 тисяч.

У 2017 році Національна поліція України вилучила у громадян тисячу пістолетів, 78 гранатометів, автомати, обрізи, рушниці, 240 тис патронів, більше двох тисяч гранат і 72 вибухових пристрої.

Читайте також: Уряд однієї з німецьких земель вимагає припинити дію безвізу для Грузії