Події
13 лютого 2018
Біологи виявили найшвидшу тварину планети
Вони зробили такий висновок, спостерігаючи за допомогою високошвидкісної камери за тим, як ці членистоногі істоти ловлять цвіркунів та інших комах.
news-image

Вчені з університету Каліфорнії у Мерседес застосувавши високошвидкісну камеру, змогли визначити найшвидшу тварину у світі.

Інформує «Є!», з посиланням на tabloid.informator.news.

Згідно з результатами дослідження найшвидшими, найспритнішими і точними живими істотами на Землі виявилися павуки-краби, які здатні повертатися на 360 градусів і завдавати точного удару по жертві всього за восьму частку секунди, – повідомляє РИА.

“Далеко не всі павуки використовують ловчі мережі. Приблизно половина з них намагається зловити жертву, вистежуючи і стрибаючи на неї, а інші, такі як павуки-краби, нападають на них із засідки. Зараз ми вивчаємо, як ці павуки роблять подібні трюки, що допоможе створити більш маневрових роботів”, – заявила науковець Сара Крюс.

Як правило, найсильнішими, спритними і швидкими істотами на Землі, з урахуванням різниці в розмірах, є не ссавці або інші хребетні істоти, а комахи та інші безхребетні. Наприклад, муха-ктирь може за частки секунди націлюватися на жертву з дуже великої відстані і майже гарантовано ловити її, а морські раки-богомоли вдаряють по панцирах своїх жертв так само сильно, як і куля, випущена з дрібнокаліберної мисливської рушниці.

Біологи з Каліфорнії з’ясували, що до числа подібних “супергероїв” світу тварин відносяться і звичайні павуки-краби (Selenops), що живуть в будинках і в лісах в країнах Південної та Східної Азії. Вони зробили такий висновок, спостерігаючи за допомогою високошвидкісної камери за тим, як ці членистоногі істоти ловлять цвіркунів та інших комах.

Ці павуки незвичайні своєю манерою пересування – вони можуть ходити боком і задом, як морські краби, і відрізняються неймовірно високою спритністю, завдяки якій їх майже неможливо зловити, навіть якщо вони знаходяться на відкритій стіні або стелі.

Виявилося, що ці павуки мають унікальну здатність – вони можуть практично миттєво розгортатися, ловити жертву і втикати в її свої ікла, виконуючи всі ці складні операції приблизно за 0,12 секунди. Подібний маневр павук, як з’ясували вчені, може здійснювати завдяки унікальній анатомії ніг і незвичайній програмі поведінки, що управляє їх роботою.

“Ми виявили, що найближча до жертви нога грає роль своєрідного якоря і важеля, який павук використовує для того, щоб підняти своє тіло і перекинути його в сторону майбутнього обіду. Ноги на протилежному боці тіла відштовхують його від землі, створюючи крутний момент, і потім підтискаються, подібно до того, як це роблять обертові фігуристи”, – додає Ю Цзен, колега Крюс.

Подібний прийом, як відзначають біологи, дозволяють павуку розгортатися на 40% швидше, і завдавати точний удар по тілу жертви. В цілому, за одну секунду павук-краб може зробити, висловлюючись мовою спорту, восьмерний тулуп і зробити ще півоберта. Це робить його найшвидшою наземною твариною і дозволяє йому змагатися в маневровості з колібрі і мухами.

Як підкреслюють вчені, цей стрибок не є повністю “автоматичним” і рефлекторним – павук знає, де знаходиться жертва, і розраховує силу розвороту і стрибка таким чином, щоб точно потрапити в неї і не дати їй втекти. Секрети їх майстерності, як сподіваються біологи, допоможуть створити роботів, здатних рухатися так само вправно і швидко, як і реальні павуки.

Нагадаэмо, раныше вчені з Єльського університету навчили мавп користуватися грошима та зафіксували перший випадок “проституції” серед тварин.

Читайте також: В лабораторії Британії вперше виростили людську яйцеклітину