Суспільство
16 лютого 2018
Тіло Пирогова ребальзамують за 200 тис. грн з бюджету
Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому?
news-image
Національний музей-садиба Пирогова отримав з державного бюджету кошти на ребальзамування медика, попри заперечення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Про це заявив вінницький міський голова Сергій Моргунов на сторінці у Facebook, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

У січні Національний музей-садиба Миколи Пирогова звернулася до Уряду з проханням надати дозвіл на ребальзамування тіла вченого. Подібна операція коштуватиме приблизно 200 тисяч гривень.

Це питання в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун винесла на громадське обговорення на своїй сторінці.

"Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому? Чи в Україні у ХХІ столітті бюджетні кошти повинні витрачатись на подібні процедури?", - зазначила вона.

Пост Супрун прокоментувало 672 особи, а у голосуванні взяло понад 13 тисяч користувачів. Більшість проголосувало за те, щоб гроші виділили не на ребальзування, а, за пропозицією Супрун, на придбання ліків від гострого лейкозу.  

Однак вже 15 лютого голова міста Вінниця Сергій Моргунов повідомив, що гроші на ребальзамування тіла Пирогова було передано з державного бюджету.

"Ще раз скажу, що і міська рада, і обласна державна адміністрація обов’язково підтримали б питання виділення необхідного фінансового ресурсу", - заявив він.