Україна
8 лютого 2015
Ахметов може зупинити роботу Маріупольського метталургійного комбінату
news-image

Маріупольський металургійний комбінат (ММК) ім. Ілліча (Донецька обл.), що входить у групу "Метінвест", що знаходиться на межі зупинки через припинення поставок природного газу газопостачальними організаціями. Про це на своїй сторінці у Facebook написав генеральний директор ММК ім. Ілліча Юрій Зінченко.

"Протягом 6-7 лютого тиск природного газу на ММК ім. Ілліча було знижено до критично низьких показників. Станом на 12.00 7 лютого тиск газу на одному з найбільших металургійних підприємств України було на 15% нижче нормативного. Повне припинення подачі газу, згідно з отриманими комбінатом повідомленнями, може наступити вже 9 лютого", - повідомив він.

За його словами, газовики пояснюють це наявністю заборгованості підприємства за поставлений газ.
У той же час Зінченко зазначив, що в січні поточного року після тривалих переговорів з Кабінетом Міністрів України "Метінвест" отримала від держави невелику частину боргу (відшкодування раніше сплаченого компанією ПДВ). Ці кошти негайно повернулися державі: "Метінвест", в рамках отриманої з держбюджету суми, погасив наявні заборгованості перед портами і НАК "Нафтогаз".

"На даний момент тиск на газорозподільних станціях ММК ім. Ілліча є гранично допустимим. При збереженні динаміки зниження тиску природного газу, вже 7 лютого щоб уникнути техногенної катастрофи комбінат має намір приступити до процедури аварійної зупинки доменних печей, згідно з планом ліквідації аварійних ситуацій. В іншому випадку, відсутність природного газу на запальниках газосбросных пристроїв може призвести до отруєння чадним газом (СО) працівників комбінату та мешканців прилеглих до ММК ім. Ілліча районів", - написав топ-менеджер.

Зінченко додав, що повна зупинка виробництва, крім ММК ім. Ілліча, загрожує також меткомбінату "Азовсталь" і ряду інших підприємств Маріуполя.

Гендиректор переконаний, що амбіції газопостачальних організацій ставлять на межу виживання весь гірничо-металургійний комплекс України.

"І це при тому, що тільки по комбінату їм.Ілліча заборгованість держави по невідшкодованому ПДВ майже в 2 рази перевищує заборгованість за спожитий газ. Держава почала відшкодовувати нам ПДВ, але поки покриваються старі борги, за цей час встигає вирости заборгованість за новий період, і це не дає нам вирішити проблему нестачі обігових коштів. У нас практично не залишилося запасу міцності", - повідомляє керівник підприємства.

За його словами, якщо подача газу припиниться, маріупольські меткомбінати зупиняться. Також припиниться теплопостачання частини житлових районів міста, соціальних об'єктів, у тому числі - лікарень.

"Ми зробимо все, щоб і в цій ситуації уникнути аварій і неприємних для міста наслідків. Але тільки на ММК ім. Ілліча працює понад 30 тисяч людей. Меткомбінати імені Ілліча та "Азовсталь" є містоутворюючими для Маріуполя. І рішення газовиків загрожують десяткам тисяч маріупольців, такі рішення здатні підірвати ситуацію в прифронтовому місті. Я вважаю такі дії є абсолютно неприйнятними і аморальними в умовах, в яких сьогодні живуть металурги і весь Маріуполь. Газовий шантаж на тлі майже щоденних обстрілу передмість Маріуполя, від яких тремтять шибки у квартирах городян, буде мати тяжкі економічні і соціальні наслідки", - резюмує гендиректор.