Суспільство
19 лютого 2018
Прибирання таке ж шкідливе для жіночих легень, як куріння, – вчені
Професійне прибирання впродовж десятиліть шкодить жінкам так само, як тютюн легеням курця, що використовує пачку сигарет на день впродовж 20 років.
news-image

Регулярне прибирання із засобами чистки шкодить жіночим легеням.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, доступ до якого має Thoracic, інформує «Є!» з посиланням на УП Життя.

Вчені кажуть, що професійне прибирання впродовж десятиліть шкодить жінкам так само, як тютюн легеням курця, що використовує пачку сигарет на день впродовж 20 років.

Організму шкодять дрібнодисперсні частинки детергентів, які людина мимоволі вдихає під час прибирання. Вони вражають слизові оболонки органів дихання.

Науковці використали результати опитування European Community Respiratory Health Survey, відібрали дані про 6230 учасників, які також пройшли огляд лікаря з обстеженням легень.

На початку дослідження учасникам було від 20 до 44 років, за ними спостерігали більше 20 років. Дослідники врахували вік та рівень освіти, ріст, вагу та схильність до куріння.

Під час обстеження учасників перевіряли на два основні показники функцій легень: об'єм форсованого видиху за секунду (ОФВ1, FEV1) та форсовану життєву ємність легень (ФЖЕЛ, FVC).

Перший показник вимірює, скільки повітря видихає людина впродовж першої секунди сильного видиху, другий – який об'єм повітря виходить з легень при максимально швидкому та сильному видиху.

Обидва показника з віком падають. Але співставлення даних показало, що у жінок, які регулярно прибирали із засобами чистки, показники падали швидше.

Хто прибирав вдома, ОФВ1 зменшувався на 3,6 мл в рік швидше, ніж у тих, хто не прибирав, а ФЖЕЛ — на 4,3 мл швидше.

У професійних прибиральниць ОФВ1 падав на 3,9 мл на рік швидше, а ФЖЕЛ – на 7,1 мл.

У тих, хто регулярно прибирав, частіше діагностували астму.

 

Помітне зниження функцій легень виявили лише у жінок. У чоловіків, які працювали прибиральниками або часто прибирали вдома, таких змін не помітили.

Вчені вважають, що чоловіки можуть частіше працювати прибиральниками виробничих приміщень, а не житлових та офісних, тому використовують інші методи очистки.