Суспільство
22 лютого 2018
В Узбекистані жінка повісилася наступного дня після виходу на пенсію
Жінку примусово відправили на пенсію, після чого вона впала в депресію.
news-image

20 лютого 55-річна Зульхумор Рустамова, яка працювала у відділі кадрів медичного об'єднання Шахріханського району Андижанскої області Узбекистану, була знайдена повішеною у себе вдома. Про це сьогодні пише узбецьке видання «Озодлік», передає «Є!»
В даний час справою Рустамової займається районна прокуратура.

Чи страждала жінка панічними атаками або ж з якоїсь іншої причини скоїла суїцид - поки нам невідомо. Ми вивчили цей випадок, склали протокол і передали справу до прокуратури, - сказав співробітник РВВС.

Як повідомив журналістам один з родичів Зульхумор Рустамової, жінку примусово відправили на пенсію, після чого вона впала в депресію і наклала на себе руки.

Однак співробітник прокуратури в розмові з журналістами заявив, що поки рано робити висновки про причини суїциду співробітниці медоб'єднання.

"За фактом самогубства порушено кримінальну справу за статтею 103 («Доведення до самогубства») КК Узбекистану. Все що можу повідомити вам, це те, що слідство поки триває, - сказав він.

У медичному об'єднанні Шахріханського району один зі співробітників підтвердив інформацію про те, що за кілька днів до самогубства Зульхумор Рустамова була відправлена ​​на пенсію. За словами співрозмовника, покійна при всіх заявила головному лікарю, що не бажає йти на пенсію. Однак у відповідь головлікар заявив їй про обмеженість виділеного бюджету і підписав документ про звільнення Рустамової на пенсію.

Зульхумор Рустамова була похована 21 лютого.

Згідно із законодавством республіки, вік виходу на пенсію в Узбекистані для чоловіків становить - 60 років, для жінок - 55 років.

9 листопада минулого року президент Узбекистану Шавкат Мірзіяєв, виступаючи на сесії Кенгаша народних депутатів Самаркандської області, висловив стурбованість у зв'язку з ростом числа самогубств серед жінок і дівчат в даній області. Згідно з даними, озвученим главою держави, в Самарканді 145 жінок і дівчат наклали на себе руки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, якщо в 2010 році рівень суїцидів серед узбекистанців склав сім чоловік на 100 тисяч населення, то за станом на 2016-й - 9,2 людини на 100 тисяч населення.

Читайте також: У Білорусі водій втік з місця ДТП, у якій загинула його дочка-восьмикласниця