В Україні рекордно зросте вартість аудиторських послуг
Одне з ключових змін, яке привносить закон, стосується штату компаній, яким буде дозволено проводити обов’язковий аудит фінзвітності.
news-image

Ринок аудиторських послуг готується до масштабних потрясінь: з 1 жовтня 2018 року в Україні запрацюють норми нового закону №2258-VIII «Про аудиторську діяльність». Вимоги до компаній істотно підвищать, а контроль за їх діяльністю посилять, інформує «Є!» з посиланням на Вечірній Київ.

Причому витрати на утримання наглядового органу покладуть на самих аудиторів.

Одне з ключових змін, яке привносить закон, стосується штату компаній, яким буде дозволено проводити обов’язковий аудит фінзвітності. Для цього фірма повинна буде мати мінімум трьох аудиторів в штаті.
А щоб перевіряти звітність суспільно важливих підприємств (фінансові компанії, страхові, банки, емітенти цінних паперів, допущених до торгів на біржах і т.д.) — і зовсім доведеться набрати штат з 10 кваліфікованих співробітників. 5 з яких повинні бути аудиторами, а двоє — сертифіковані за міжнародними канонами.

Але змінюються не тільки кваліфікаційні вимоги. Закон радикально змінює правила нагляду за діяльністю аудиторів. Тепер якість перевірятиме новий орган Громадської нагляду.
Експерти кажуть, що за всі ці зміни в кінцевому підсумку доведеться заплатити підприємствам, чия звітність повинна піддаватися обов’язковому аудиту. Адже вартість послуг аудиторських компаній неминуче зросте, причому дуже значно.

За новим законом, за кожен підготовлений звіт аудиторська фірма повинна буде заплатити Органу громадського нагляду внесок в розмірі 3 мінімальних зарплат і додатково до 2% від суми винагороди за договором. До того ж потрібно платити окремі членські внески в Аудиторську палату України.

Нагадаємо, цього року заплановано проведення незалежного аудиту в системі органів прокуратури України.

Незалежні аудитори перевірять прокуратури. Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час наради у середу, 21 лютого.

Читайте також:Посол Євросоюзу: Вам брешуть про закон «Купуй українське»