Суспільство
26 лютого 2018
Частина студентів медуніверситету заявляють, що їм «нав'язали» страйк
Студенти наголосили, що їх не питали про те, чи згодні вони з оголошенням страйку.
news-image

Студенти Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця, не згодні з безстроковим страйком, стверджують, що акцію оголошено без урахування думки студентів і викладачів. Про це на брифінгу сказала студентка 6-го курсу НМУ ім Богомольця Оксана Михайлюк, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ. 

"Ми хочемо висловити свою думку з приводу страйку, який відбувається і який, по суті, є саботажем навчального процесу, тому що більшість студентів прийшли сьогодні на пари і побачили закриті корпуси з ланцюгами. Власне, страйк було оголошено без врахування думки колективу - як студентського, так і викладачів. Ми з цим не погоджуємося", - сказала Михайлюк.

Студенти наголосили, що їх турбує те, що гасла, під якими проводиться страйк, наразі не відповідають причині, з якої розпочалися протести.

"Я не вважаю страйк доцільним, оскільки відсторонення Амосової (від виконання обов'язків ректора НМУ ім. Богомольця - ред.) було тимчасовим. Університет повинен дати змогу у всьому розібратися. Якби комісія не виявила ніяких порушень, ректор знову повернувся б до своїх обов'язків", - сказала студентка Марія Когут.

Студенти наголосили, що їх не питали про те, чи згодні вони з оголошенням страйку. За  словами учасників прес-конференції, зранку 26 лютого вони з однокурсниками прийшли на заняття, але виявилося, що корпуси закриті, викладачів немає на робочих місцях, і ніхто не зміг пояснити, коли поновиться навчання. На їхню думку, цей страйк незаконний, адже, по-перше, ніхто не може змушувати нікого до страйку, а в цьому випадку студентів поставили перед фактом. Крім того, страйк мав би бути оголошений за 7 днів, а не напередодні. По-друге - студенти не розуміють, коли поновиться навчальний процес і яким чином будуть надолужуватися пропущені заняття.  

"Зараз питання стоїть про те, чи зможу я вчитися, здати "Крок". Мене ніхто не питав (про ситуацію з "Крок" - ред.). Університет, адміністрація працюють для того, щоб був навчальний процес. Я хочу отримати те, заради чого сюди прийшла", - наголосила студентка НМУ Олександра Логвіненко.

Водночас її колеги погодилися з припущенням журналістів, що тести "Крок" невисокої якості, але зауважили, що формували їх викладачі медвишів, зокрема НМУ ім. Богомольця.

Аби підтвердити, що вони є студентами НМУ, учасники прес-конференції показали свої студентські квитки. 

Як повідомлялося, раніше на сторінці вишу у соцмережі з'явилося повідомлення про те, що студенти та трудовий колектив Національного медуніверситету імені О.Богомольця оголосили безстроковий страйк. Акція проходить біля фізико-хімічного факультету. Водночас частина студентів висловила незгоду.

Міністерство охорони здоров'я 20 лютого відсторонило від виконання обов'язків ректора НМУ ім. Богомольця Катерину Амосову на час роботи комісії з розгляду ситуації зі зриву ліцензійного іспиту "Крок" для студентів факультету стоматології. Також на час роботи комісії відсторонена від виконання обов'язків Ірина Булах - директор Центру тестування МОЗ, який мав проводити відповідний іспит. 

Зі свого боку, Амосова заявила, що на неї чиниться тиск з боку міністерства, а ліцензійний іспит був зірваний Центром тестування МОЗ, який не подав документи на відповідний тендер із закупівлі послуг з тестування студентів.

Читайте також: У БПП пригрозили Раді блокуванням через Міністерство ветеранів