Політика
27 лютого 2018
На членів виборчих комісій у Криму чекає кримінальна відповідальність, – голова КВУ
Україна повинна негайно розпочати інформаційну кампанію.
news-image

Україна зацікавлена в тому, щоб суспільна легітимність Путіна була якомога меншою. Зокрема, щоб були мінімальні показники явки на виборах президента РФ в окупованому Криму.

Таку думку сайту "24" висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, передає «Є!».

Треба продемонструвати жителям Криму і світовому співтовариству, що Росії не вдасться перетворити Крим на другу Чечню з аномально високими показниками на так званих виборах президента. Показати, що Крим залишається для Росії територією, де будуть потужні протестні проукраїнські рухи, – наголошує експерт.

Тому, на його переконання, потрібні активні дії. Меджліс кримськотатарського народу вже звернувся до жителів Криму, насамперед кримських татар, з пропозицією бойкотувати вибори. Це означає, що в Бахчисарайському районі, де проживає найбільшіша кількість татар, явка на окремих дільницях може бути символічною.

КВУ, розповідає Кошель, звернувся до прокуратури АРК Крим із заявою про порушення кримінальних справ проти близько 10 тисяч членів виборчих комісій на півострові. Важливо, щоб прокуратура оперативно порушила справи. Тоді, говорить фахівець, кожен з цих членів комісії для себе має зробити вибір. Якщо він займається організацією виборів Путіна, то в Україні на нього чекає кримінальна справа. По суті, ця людина стає невиїзною з Криму. Не зможе отримати біометричний паспорт тощо.

Багато українських громадян у Криму не розуміють, що участь у виборчій комісії – кримінальний злочин. Тому зараз потрібно, щоб наша інформаційна машина максимально доносила інформацію про бойкот виборів, про кримінальну відповідальність за участь у роботі комісій. Необхідно, щоб Верховна Рада вже зараз прийняла постанову-звернення до міжнародної спільноти про невизнання виборів у Криму, – наголошує Олексій Кошель.

При цьому, на думку експерта, з яким би результатом не переміг Путін, на його політику щодо України це не вплине. Олексій Кошель вважає, що логіка державної машини Росії і Путіна не зміняться. Російський режим все більше маразмує і цементується і від цього ще більше слабшає.