Суспільство
1 березня 2018
Рада повинна ухвалити новий закон про мову
Учора Конституційний суд виніс рішення, що ухвалений 3 липня 2012 року закон про засади державної мовної політики є неконституційним.
news-image

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що оскільки Конституційний суд визнав мовний закон "Ківалова-Колісніченка" неконституційним, це відкриває нардепам можливість ухвалити новий закон про мову.

Про це він сказав за засіданні парламенту, пише «Є!» з посиланням на УП.

"Вчора Конституційний суд виніс рішення, що ухвалений 3 липня 2012 року закон про засади державної мовної політики є неконституційним. Щиро вітаю всіх українців з цим рішенням українського конституційного суду", - сказав Парубій.

Він зазначив, що за цим "ганебним актом, російська агентура під виглядом політиків намагалась розколоти Україну".

Голова парламенту додав, що основним законом, який визначає засади державної мовної політики, була і є Конституція України, яка визначає, що державною мовою в Україні є українська.

"Рішення Конституційного суду відкриває нам можливість розглянути і ухвалити новий закон про мову і я прошу фракції провести консультації по тих проектах, які зареєстровані, щоб ми могли обговорити і вийти на позитивне рішення", - сказав Парубій.

Також він повідомив, що у пятницю делегація на чолі з головою ВР візьме участь у міжпарламентській безпековій конференції " Грузія, Молдова та Україна: східне партнерство та поточні виклики безпеки".

"Україна, Грузія і Молдова як ніхто інший знають про безпекові загрози. Наші країни відчули на собі, що таке російська агресія", - сказав Парубій.

Він зазначив, що країни мають також "звірити годинники на шляху до євроінтеграції".

Раніше повідомлялося, що 28 лютого Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про основи державної мовної політики".

Конституційний суд розпочав розгляд конституційності закону Ківалова- Колесніченка "Про засади державної мовної політики" у листопаді 2016 року.

Як відомо, цей мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка був прийнятий Радою в липні 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для заяв про "утиски прав російськомовногонаселення в Криму".

Разом з тим, на той час в.о. голови Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Читайте також:Філатов пропонує своїй заступниці звільнитися після мовного скандалу