Політика
2 березня 2018
Сіярто заявив про «брутальну атаку» України на права закарпатських угорців
Сіярто: Україна не може сприйматися як країна, яка справді хоче налагодити тісніші зв'язки з Європейським союзом і НАТО.
news-image

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Україна здійснила "брутальну атаку" на право національних меншин говорити рідною мовою. Про це Сіярто сказав сьогодні під час прес-конференції в Будапешті, повідомляє прес-служба уряду Угорщини, передає «Є!».

Коментуючи рішення Конституційного Суду України щодо мовного закону Ківалова–Колесніченка, який передбачав зокрема можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%, Сіярто заявив, що те, що відбувається в Україні, не може відбуватися у правовій державі.

Будь-хто, хто сумнівався, чи справді меншини перебувають під ударом в Україні, тепер дістав відповідь на запитання, – підкреслив Сіярто.

За його словами, атаку на меншини в Україні почали із закону "Про освіту", продовжили нападами на штаб-квартиру Товариства угорської культури Закарпаття і завершили відміною мовного закону, "який надавав можливість меншинам користуватися своєю рідною мовою".

Глава угорського МЗС зазначив, що такі дії України посилюють позицію Угорщини не підтримувати прагнення євроатлантичної інтеграції України, поки права меншин не буде належним чином відновлено.

Україна не може сприйматися серйозно як країна, яка справді хоче налагодити тісніші зв'язки з Європейським союзом і НАТО, – переконаний Сіярто.