Суспільство
2 березня 2018
Чому треба терміново ухвалювати новий закон про мову. Пояснення голови комітету Ради з питань культури
До моменту ухвалення нового закону про українську, як державну питання мовної політики взагалі ніяким чином не регламентується, крім самої Конституції України, яка визначає, що державною мовою є українська.
news-image
Верховній Раді необхідно якомога швидше ухвалювати новий закон про мову після скасування закону Ківалова-Колесніченка. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, депутат "Народного фронту" Микола Княжицький, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
Він зауважив, що закон Ківалова-Колесніченка визнано неконституційним у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією процедури його розгляду та ухвалення. Тож, відповідно до результативної частини рішення, закон втрачає чинність з дня ухвалення рішення Конституційним судом, тобто з 28 лютого 2018 року. 

Попри це, рішення суду не містить жодних положень щодо відновлення чинності попереднього закону чи інших положень, які б давали рекомендації щодо нормативного регулювання мовної політики після втрати чинності закону Колесніченка-Ківалова. 

До того ж, ані Конституція, ані закон про конституційний суд не містять норм, що з моменту визнання закону неконституційним чинним залишається закон, який існував до цього.

"Це означає, що фактично до моменту ухвалення нового закону про українську, як державну питання мовної політики взагалі ніяким чином не регламентується, крім самої Конституції України, яка визначає, що державною мовою є українська: Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова", - наголосив Княжицький.

Депутат нагадав, що саме держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на її території. 

"В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом", - підсумував Княжицький.

Довідка: 

Закон "Про засади державної мовної політики", який внесли народні депутати Вадим Колесниченко та Сергій Ківалов, був ухвалений, підписаний та набув чинності у 2012 році. У лютому 2014 року Верховна Рада скасувала цей закон, однак в. о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Відтак закон досі чинний. Закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10%.

У лютому 2015 році Конституційний суд України відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України закону "Про засади державної мовної політики".

28 лютого Конституційний суд України визнав неконституційним і таким, що втратив чинність, закон №9073 "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року, відомий як "закон Ківалова-Колесніченка". Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав скасування закону Ківалова-Колесніченка "брутальною атакою проти нацменшин".