Події
9 лютого 2015
У Каїрі жертвами заворушень біля футбольного стадіону стали близько 30 людей
Близько десяти тисяч уболівальників спробували прорватися на арену без квитків.
news-image

Жертвами зіткнень поліцейських і футбольних уболівальників на стадіоні в Каїрі стали не менше 30 осіб, розповіло виданню Al Ahram джерело в медичних колах. Тим часом AP, посилаючись на двох співробітників сил безпеки, повідомляє про 25 загиблих, пише Є | Єдність.інфо.

Заворушення сталися перед спортивним комплексом сил ППО в Каїрі, де повинен був пройти матч між місцевими командами "Замалек" і "Енбі". Глава МВС Єгипту заявив, що близько десяти тисяч уболівальників спробували прорватися на арену без квитків. У підсумку вони спалили як мінімум два поліцейських автомобіля. Біля стадіону утворилася тиснява і правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Al Ahram вказує, що в зіткненнях брали участь представники угрупування Ultras White Knights, фанати клубу "Замалек". На їх сторінці в Facebook йдеться, що після заворушень деякі члени руху пропали без вісті.

Точне число постраждалих невідомо. За даними ЗМІ, рахунок йде на десятки. AP зазначає, що стадіон вміщає 30 тисяч глядачів, тоді як на гру було вирішено пустити тільки 10 тисяч. Незважаючи на подію, матч пройшов за розкладом і завершився з рахунком 1:1.

Читайте також: Путін відправляється в Єгипет, де обговорить двосторонні відносини та міжнародні проблеми

Три роки тому, 1 лютого, схожий випадок стався на стадіоні  єгипетського міста Порт-Саїд. Після матчу між клубами "Аль-Масрі" і "Аль-Ахлі" сталася масова бійка вболівальників. Загинули 74 людини, сотні постраждали. Більшість жертв, вік багатьох з яких не перевищував 18 років, стали жертвами тисняви. Під натиском натовпу люди падали з трибун з багатометрової висоти.

Після цього 21 чоловік був засуджений до смертної кари за звинуваченням у провокації заворушень. Вердикт суду спровокував тоді акції протесту і насильство в місті, загинули ще понад 40 осіб. Згодом у ряді єгипетських міст, де також відбулися масові зіткнення з поліцією, була введена комендантська година. Винні досі не понесли покарання.