Суспільство
2 березня 2018
Українське суспільство розколює не закон про мову, а корупція, – Подоляк
Після скасування «закону Ківалова-Колесніченка» питання застосування державної мови стало неврегульованим, каже громадський діяч Максим Кобелєв, хоча й вітає скасування закону Ківалова-Колесніченка.
news-image

Скасування закону «Про засади державної мовної політики», більше відомого як «закон Ківалова-Колесніченка», створює невизначеність, яку треба заповнити новим законом, зазначає народний депутат Ірина Подоляк, пише «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

Проект такого закону вже зареєстрований в Раді, і Подоляк переконана, що його провал стане ганьбою парламенту. Співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда додає, що новий закон концентрується на державній мові і не утискає права національних меншин.

«Закон Ківалова-Колесніченка» було скасовано одразу після перемоги Революції гідності голосуванням парламенту, але тодішній виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов не підписав цього рішення. Народний депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк стверджує, що закон стає нечинним саме внаслідок рішення Конституційного суду, а рішення Верховної Ради чотирирічної давнини можна вважати правовою колізією.

«Треба пам’ятати, що це був не просто 2014 рік, а ті дні, коли російські війська заходили на територію Криму. Зрозуміло, що ситуація була доволі складною. Які були мотиви в пана Турчинова – про це скаже пан Турчинов», – припускає вона в ефірі «Ранкової Свободи».

Після скасування «закону Ківалова-Колесніченка» питання застосування державної мови стало неврегульованим, каже громадський діяч Максим Кобелєв, хоча й вітає скасування закону Ківалова-Колесніченка.

«Конституційний суд має дуже багато справ до розгляду, які він буде розглядати. Але дійсно, проблеми з порушенням регламенту у Верховній Раді були, є і, на превеликий жаль, будуть доти, доки кожен депутат персонально, своїм мандатом не буде відповідати за те, де він знаходиться, чи голосує у Верховній Раді», – прогнозує Ірина Подоляк.
«Актуалізується питання про новий мовний закон. Як відомо, вже рік, фактично, в парламенті лежить законопроект, напрацьований громадськістю, підтриманий комітетом, підтриманий всіма фракціями, фактично, парламенту проукраїнськими. Тобто є висновок комітету, є всі передумови його просто брати і вносити в зал, ставити на розгляд. Як на мене, це буде найбільш коректний вихід із ситуації. Бо дійсно, зараз не зрозуміло, яка ситуація».
Читайте також:Рада повинна ухвалити новий закон про мову
Читайте також:Чому треба терміново ухвалювати новий закон про мову. Пояснення голови комітету Ради з питань культури