Суспільство
2 березня 2018
Як не захворіти на початку весни: медики дали поради
З приходом весни все навколо починає змінюватися – стає тепліше, хочеться швидше зняти з себе все обридлі шуби та дублянки і заховати їх подалі в шафу.
news-image

Хоча вже за календарем весна, а сезон ГРВІ ще й не думає зупинятися. Причому навесні ризик підхопити вірус значно вищий: через нестійкий в плані погоди березень хворобливий період продовжується до квітня.
Про це пише «Є!» з посиланням на НАРОДНА ПРАВДА.

З приходом весни все навколо починає змінюватися – стає тепліше, хочеться швидше зняти з себе все обридлі шуби та дублянки і заховати їх подалі в шафу. Але тут-то і криється головна небезпека міжсезоння. Початок весни ще дуже нестабільний з точки зору температурного режиму. І на зміну теплу може прийти різкий зимовий холод. Крім того, в теплі віруси розмножуються активніше, а людський організм, змучений снігом, вітрами і коротким світловим днем, вже не може повноцінно захищатися від них. Організм проходить перехідний період, тому необхідно заздалегідь продумати план захисту від простудних захворювань і починати його впроваджувати в життя, зайнятися профілактикою.

Небезпека зберігається

Світ вірусів надзвичайно мінливий і різноманітний, особливо підступний в цьому плані вірус грипу, що й пояснює високу частоту виникнення епідемій серед населення. Хвороба виникає, як правило, при порушенні рівноваги між захисними силами організму і всюдисущими вірусами і бактеріями. Імунітет часто буває ослаблений під час сезонів з вологою і холодною погодою. А під час переходу від зими до весни він і зовсім знаходиться практично на нулі.

При цьому найбільш  схильна до інфекцій дихальна система. Адже вона першою постає на шляху вірусів і бактерій, що витають в повітрі. Хвороботворні мікроорганізми проникають в слизові оболонки носа, носових пазух, мигдалин і бронхів. Найчастіше  схильні до хвороб люди похилого віку і маленькі діти, у яких імунітет ще недосконалий.

Захищаємося правильно

Профілактика грипу та ГРВІ має істотне значення, особливо у весняний період, коли хворіти ну зовсім не хочеться. Тому варто зробити найбільш ефективні заходи, які допоможуть уникнути лікарняного або, що ще гірше, застуди “на ногах”.

Важливий принцип захисту від грипу та ГРВІ – комплексне використання засобів і методів профілактики. Тому варто перебудувати свій режим дня, щоб можна було включити їх всі. Важливо для всіх, але особливо – для дітей, зменшити кількість контактів з джерелами інфекції, тому походи в гості при підвищеній захворюваності краще скасувати, але варто частіше гуляти на свіжому повітрі. Воно запобігає зараженню. Навесні ж насолоджуватися ним одне задоволення. Сьогодні є величезна кількість вуличних активностей, які дозволять і час з користю провести, і здоров’я укріпити.

Частіше мийте руки: віруси поширюються не тільки повітряно-крапельним шляхом, вони можуть осідати на поверхнях і зберігати свою життєздатність тут. Після зими така рекомендація не втрачає своєї актуальності, адже з потеплінням вірусів стає більше. Руки слід мити після всіх відвідувань вулиці, після відвідування туалету, перед їжею.

Загартовування значно знижує чутливість до застуди. Навіть більше того: за допомогою загартовування можна повністю уникнути застуди. Зовсім необов’язково обтиратися снігом і вибігати на нього після лазні, можна просто попрактикувати контрастний душ. Правда, варто робити це дуже акуратно, починаючи з невеликих перепадів температур, щоб не викликати спазм судин. Хорошим  рішенням стануть і повітряні ванни, часте провітрювання і т. д.

Варто підключити в якості профілактичного заходу додатковий прийом вітамінів. Особливо корисними будуть вітаміни А, Е, С. Приймати їх потрібно курсами по 10-14 днів кожного місяця осінньо-зимово-весняного сезону.

Важливо приділити увагу харчуванню. Організм виходить із зимової сплячки, і йому потрібні сили. Підвищити їх дозволить щоденне вживання овочів і фруктів: імунітет за допомогою такого заходу буде підтриманий по максимуму. Відомо, що найбільша кількість вітаміну С міститься в соку квашеної капусти, цитрусових (помело, грейпфрут, апельсин, лимон), ківі, журавлині. Дуже корисний салат зі свіжої капусти. Не забувайте давати дітям риб’ячий жир і пийте його самі.

Позитивну дію на організм справляє  щоденне вживання цибулі та часнику. Досить кілька хвилин пожувати зубчик часнику, щоб повністю очистити ротову порожнину від бактерій.

У шипшині найбільше  аскорбінової кислоти, причому в сушеній шипшині її навіть вдвічі більше, ніж у свіжій.  Тож треба діставати із шафи заготовлену ще восени шипшину і заварювати її, додавати в чай.

Полоскання горла і туалетні процедури для носа двічі на день допомагають механічно видалити віруси і бактерії, які потрапили разом з повітрям. Промивати можна сольовим розчином (1 чайна ложка солі на 250 мл води), відваром ромашки. Для захисту слизової оболонки носа візьміть на замітку такий рецепт: 3-4 зубчики часнику і 1/4 цибулі дрібно нарізають і заливають охолодженим прокип’яченим маслом. Суміш настоюють 2 години і проціджують.

Для інгаляції можна використовувати ефірні масла ялиці, сосни, ялівцю, полину. З цією ж метою добре допомагають аромалампи, особливо – після дитячого садка, після школи і роботи. Вдома зручно застосовувати сольову лампу, яка підвищує захист слизових оболонок  дихальної системи. Добре використовувати і ультрафіолетове опромінення в профілактичних дозах.

Якщо захворіли

Якщо ж з’явилися перші ознаки захворювання (кашель, закладений ніс, біль в горлі, підвищена температура), необхідно забезпечити хворому постільний режим і викликати лікаря. В такому випадку допоможе  рясне тепле питво з малиною, журавлиною, лимоном. Це знизить інтоксикацію і прискорить виведення вірусу з організму. Хорошими  будуть чаї з квітів ромашки або липи з додаванням меду, свіжоприготовані морси і соки.

Оточуючим хворого людям слід особливо берегтися від вірусів. А значить, треба частіше проводити вологе прибирання будинку, провітрювати приміщення, використовувати кварц. Крім того, після кожного спілкування з хворим треба обов’язково мити руки. Слідкуйте за вологістю повітря в квартирі: якщо немає спеціального пристрою, можна повісити на радіатор опалення мокрий рушник.

Матерчаті носові хустки обов’язково кип’ятіть в мильному розчині з додаванням солі і пропрасовуйте гарячою праскою. Використані разові серветки і носові хустки розміщуйте в целофанові мішки і викидайте в сміттєвий бак.

Рекомендації ці нескладні, але дуже добре допомагають зберегти здоров’я і швидше стати на ноги, якщо все ж людина заразилася.

Нагадаємо, епідемічний поріг захворюваності на грип та ГРВІ в Україні перевищено на 31,1% у п’яти областях. Летальних випадків від хвороби не зареєстровано. 

Щоб запобігти захворюванням на грип та ГРВІ, необхідно щодня збагачувати свій раціон профілактичними продуктами. Такими є корінь імбиру, айва, редька, хурма, фейхоа, сочевиця, гранат, капуста, груша і навіть каштани.

Додамо, що лікар Євген Комаровський запевняє, що існують прості способи, які допоможуть зменшити імовірність захворювання на грип. За словами фахівця, діти можуть перехворіти за сезон чотири рази, а дорослі – двічі. 

Читайте також:Коли в Україні переводять стрілки на літній час