Події
5 березня 2018
У Великобританії отруїли російського шпигуна-перебіжчика
Поліція розслідує інцидент.
news-image

Засуджений в Росії за держзраду офіцер ГРУ Сергій Скрипаль, можливо, був отруєний невідомою отрутою в англійській Солсбері. Як повідомляє Бі-бі-сі, напередодні двоє людей - 66-річний чоловік і жінка вдвічі молодша - були доставлені в лікарню, після того як їм стало погано в торговому центрі.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Влада оголосила надзвичайну ситуацію. Торговий центр і деякі інші райони міста були оточені, фахівці в повному обладунку проводили там дезінфекцію. Приймальне відділення лікарні було закрито, але з тих пір відкрилося. Сусіди розповіли, що поліція приїхала в будинок Скрипаля близько п'ятої вечора і з тих пір не покидала його. За їхніми розповідями, Скрипаль - привітний чоловік. Кілька років тому він втратив дружину.

Поліція розслідує інцидент. Скрипаль був засуджений у 2006 році, а в 2010 році помилуваний разом з трьома іншими росіянами. Пізніше їх обміняли на затриманих у США російських агентів. Скрипаль проживає у Великобританії. Сергій Скрипаль народився в 1951 році. Довгий час служив у Головному розвідувальному управлінні, а потім пішов у відставку в званні полковника. Протягом декількох років працював в управлінні справами російського МЗС. У грудні 2004 року ФСБ заарештувала Скрипаля, звинувативши його у співробітництві з британською розвідкою. На нього завели справу про держзраду.

Слідство прийшло до висновку, що Скрипаль був завербований ще в 1995 році. Російська влада вважає, що навіть після звільнення екс-розвідник продовжував передавати секретні дані, які добував через колишніх товаришів по службі. Скрипаль визнав свою провину і в 2006 році був засуджений Московським окружним військовим судом на 13 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму. Його позбавили всіх звань. Повністю свій термін Скрипаль не відсидів. У липні 2010 року його, а також вченого Ігоря Сутягіна і ще двох засуджених за зраду росіян Олександра Запорізького і Геннадія Василенка обміняли на групу російських розвідників, викритих у США. В їх числі були генерал-майор СЗР Михайло Васенков і Анна Чапман. Указ про помилування Скрипаля підписав президент Росії Дмитро Медведєв - повідомлялося, що він і троє інших росіян звернулися з відповідними зверненнями.

Читайте також: Стала відома причина смерті футболіста збірної Італії
Читайте також: Який зв'язок між НАБУ і СБУ: пояснення Ситника