Суспільство
6 березня 2018
Росія сприйняла програш «Газпрому» як ляпас від України – Зеркаль
Процедура нового арбітражу триватиме як мінімум до закінчення контракту.
news-image
РФ сприйняла програш в Стокгольмському арбітражі свого газового монополіста "Газпрому" як ляпас від української держави, тому була зроблена емоційна заява щодо розриву контрактів.

Про це заявила у прямому ефірі "Свободи слова" на ICTV заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, передає «Є!».

18 березня в Росії мають відбутися вибори. І програш "Газпрому" українській компанії сприймається як ляпас, тому відразу була дуже емоційна реакція, - сказала вона, коментуючи питання, чому "Газпром" саме зараз вирішив розірвати контракт щодо постачання і транзиту газу з "Нафтогазом".

За словами Зеркаль, процедура нового арбітражу триватиме як мінімум до закінчення контракту між "Газпромом" та "Нафтогазом": "Навіть якщо зараз порахувати в часі, скільки буде тривати процедура нового арбітражу, то зрозуміло, що вона займе стільки часу, скільки займе до закінчення контракту, як мінімум".

Як повідомлялося, "Газпром" після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів з "Нафтогазом" на постачання газу в Україну і транзит газу через її територію в Європу.

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту й зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

У лютому "Нафтогаз" здійснив передоплату за газ "Газпрому" в очікуванні початку постачань газу з 1 березня. Проте російська компанія повернула гроші й відмовилася поставляти газ.