Світ
6 березня 2018
США ввели санкції проти влади Польщі до ухвалення змін до Закону про Інститут нацпам'яті
Через це президент Анджей Дауда та прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький найближчим часом не матимуть можливості відвідувати Білий дім.
news-image
США ввели спеціальні санкції проти польської влади до врегулювання ситуації зі скандальними змінами до Закону про Інститут національної пам'яті (ІНП)

Про це повідомляє польське видання Onet.pl, яке має документи, що підтверджують цю інформацію, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Через це президент Анджей Дауда та прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький найближчим часом не матимуть можливості відвідувати Білий дім. 

Зазначається, що жорсткий ультиматум у цій справі був озвучений американськими високопосадовцями під час зустрічі з польськими дипломатами.

Таким чином, польських лідерів хочуть не лише неформально визнати персонами нон-грата у Білому домі. Їм також погрожують заблокувати фінансування спільних військових проектів

"У разі переслідування з боку польської прокуратури щодо будь-якого громадянина США через нововведення, продиктовані змінами до закону про ІНП, наслідки будуть драматичними (зокрема, ідеться про Яна Томаша Гросса - дослідника і автора скандальних книг, які покладають на поляків співвідповідальність за Голокост)", - йдеться у статті видання.

Найбільш гострою під час цієї зустрічі була риторика Веса Мітчелла - помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії. Його позиція полягає у тому, що закон про ІНП неприйнятний для США, оскільки скерований проти свободи вираження поглядів.

За даними видання, він висунув ультиматум: 

  • Перш за все - до моменту врегулювання суперечок щодо закону, США вводить для польського уряду заборону двосторонніх контактів на високому рівні Білого дому. Отже, немає мови про зустрічі з президентом Дональдом Трампом та віце-президентом Пенсом.
  • По-друге, в Конгресі США спостерігається зростання антипольських настроїв. І це при тому, що саме американський парламент має погодитися на фінансування військових проектів у Польщі. Мітчелл попереджає, якщо польська влада не поступиться змінами до Закону про ІНП, може дійти до блокування фінансування військового співробітництва.

Чутки про настільки суворий ультиматум американців оберталися в інформаційному полі останні кілька днів - про це згадувала газета "Dziennik Gazeta Prawna".

Там зазначалося, що 8 лютого президент Дуда розпочав чотириденний візит до Південної Кореї, де з нагоди зимових Олімпійських ігор був також віце-президент Сполучених Штатів.

"Попри задіяні старання, організувати зустрічі Дуда - Пенс не вдалося. Співрозмовник видання з президентського Палацу переконує, що це просто через  брак часу з американської сторони", - пише газета.

Аналітична нотатка посольства Польщі в США суперечить такій версії співробітника офісу Президента - насправді американці просто заблокували можливість зустрічей польського президента і прем'єра з Трампом чи Пенсом.

Журналісти Onet.pl на підставі документів, отриманих у розпорядження, зробили висновок, що ухвалення Закону про Інститут національної пам'яті спричинило величезну кризу у відносинах між польським урядом та американцями.  

Незважаючи на це, польський уряд офіційно робить добре обличчя при поганій грі, однак за останню чверть століття польсько-американські відносини жодного разу не були настільки напруженими.