Суспільство
9 лютого 2015
Шокуюча доповідь ООН: ісламісти розпинають дітей і ховають заживо
Комітет ООН з прав дитинства викриває злочини, що здійснюються стосовно дітей на територіях Іраку та Сирії, підконтрольних ІГІЛ
news-image

Про жахливі факти йдеться в новій доповіді організації, пише Вівіана Мацца в статті, опублікованій в газеті Corriere della Sera, повідомляє Є | Єдність.інфо.

"ІГІЛ систематично вбиває дітей, що представляють етнічні чи релігійні меншини: відомі випадки масових страт, є повідомлення про обезголовлення, розп'яття і поховання заживо", - йдеться в документі.


18 експертів, залучених до складання документу, заявляють, що в останні місяці склалася вкрай драматична ситуація, що підтверджується журналістськими розслідуваннями, звітами правозахисних організацій, іншими Комісіями ООН, а також відео та фото, поширюваними в мережі самими джихадистами.
Жертвами стають, насамперед, меншини, єзиди і християни, але також шиїти і суніти, говорить Рената Вінтер, одна з 18 членів Комітету ООН з прав дитинства, пише видання.
У доповіді говориться про торгівлю дітьми як рабами, що "виставляються на ринку з табличками з ціною", а також про "систематичне сексуальне насильство".

Іноді неповнолітніх викрадають, а часом самі батьки змушені віддавати своїх дітей в руки джихадистів. Діти роблять бомби, на яких потім самі підриваються.

"Нам відомо про дітей, особливо інвалідів, яких використовують як камікадзе, найімовірніше, вони навіть не розуміють, що відбувається насправді", - говорить експерт.

У мережі існує відео, на якому видно, як 8-річні діти і навіть молодше проходять військову підготовку. ІГІЛ проводить психологічну обробку дітей. Вони з'являються поруч з дорослими не тільки як глядачі, але і як кати: відомий випадок, і він не єдиний, коли бойовик, який приїхав з Австралії, сфотографувався з 7-річним сином, який тримає в руках відрізану голову страченого, йдеться в статті.

Читайте також: Бойовики ІД заживо спалили пілота з Йорданії

Нарешті, ООН повідомляє, що ІГІЛ використовує дітей як живий щит у ході бомбардувань авіації коаліції, очолюваної США. Вчора "Центр документації фактів насильства в Сирії" розповсюдив доповідь (не підтверджену Пентагоном), в якому йдеться про те, що 28 грудня в ході рейду на в'язницю халіфату, розташовану в Сирії, загинули 60 людей, у тому числі кілька дітей.
Експерти ООН вимагають, щоб іракський уряд "врятував дітей", але справа в тому, що їхні долі - частина реальності насильства, що вийшла з-під контролю окремих держав, пише автор статті.