Події
7 березня 2018
Товариство угорської культури вимагає ввести в Закарпаття місію ОБСЄ
Перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто заявив, що веде переговори про розміщення місії ОБСЄ в регіоні.
news-image

Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) після двох атак на свою будівлю вимагає, щоб у регіон ввели спеціальну моніторингову місію ОБСЄ. Таку заяву від організації 6 березня одержало місцеве видання "Закарпаття онлайн", передає «Є!» із посиланням на Gordon.

Перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, який також є заступником голови ТУКЗ, 5 березня повідомляв "Громадському", що в Закарпаття прибули представники місії ОБСЄ.

"Очолює їхню делегацію Джорджіо Зелькович (представник Італії. – ред.), і я з ним мав розмову. Ми обговорили декілька питань, у тому числі терористичну атаку проти офісу Товариства угорської культури Закарпаття. Ми домовилися з ним, що після проведеного моніторингу він зробить пропозицію своїм керівникам, щоб на Закарпатті на постійній основі працювали представники ОБСЄ", – розповів посадовець.

ТУКЗ у другій заяві також висловило обурення через скасування Конституційним Судом України закону "Про засади державної мовної політики" авторства екс-нардепів від Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка. В організації вважають, що таке рішення призведе "до істотного обмеження прав на використання мов нацменшин".

Нагадаємо, Культурний центр угорців в Ужгороді підпалювали 4-го і 27 лютого.

4 березня голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив, що правоохоронці затримали п'ятьох осіб, підозрюваних у нападі. За його словами, "імовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку".

Читайте також: Суд арештував двох підозрюваних у нападі на будівлю «Товариства угорської культури Закарпаття»