Політика
7 березня 2018
Посол Угорщини вважає нормою видачу угорських паспортів українцям, що проживають на Закарпатті
Дипломат каже, що в більшості країн Євросоюзу подвійне громадянство є прийнятною практикою і припустив, що в майбутньому Україна теж може його дозволити.
news-image

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень прокоментував видачу угорських паспортів етнічним угорцям - громадянам України, які проживають у Закарпатті. На його думку, це є нормою. Про це він заявив в інтерв'ю Українським Новинам, передає «Є!»

"Ми вважаємо, що угорці, незалежно від місця проживання, мають право на угорське громадянство. Жителі Закарпаття, які належать до угорської нацменшини, не винуваті в тому, що кордони в історії багато разів змінювалися. Вони сторіччями були громадянами історичної Угорщини", - заявив він.

З його слів, якщо угорці живуть в Австралії, США, у будь-якій іншій державі, але в них є угорське коріння, вони або їхні предки коли-небудь жили на території Угорщини - вони мають моральне право на угорське громадянство, і на основі цього можна звернутися до угорської влади за його отриманням.

Кешкень додав, що в більшості країн Євросоюзу подвійне громадянство є прийнятною практикою і припустив, що в майбутньому Україна теж може його дозволити.

"Практика подвійного громадянства в переважній більшості країн Євросоюзу є прийнятною практикою. Якщо Україна наближається до Євросоюзу, можливо, вона подумає про це в майбутньому, я не виключаю цей варіант, і надалі дозволить мати подвійне громадянство. Нічого страшного в цьому немає", - заявив посол.

Довідка.

Стаття 4 Конституції України. В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

Як повідомлялося, Угорщина збирається блокувати міжнародні плани України через  зміни закону про освіту. Угорщина називає конфлікт навколо мовних норм закону "Про освіту" єдиною причиною погіршення двосторонніх відносин з Україною.

Читайте також: Товариство угорської культури вимагає ввести в Закарпаття місію ОБСЄ