Суспільство
11 березня 2018
Собчак – Клімкіну: У кого з нас шизофренія?
Собчак: Я – один із небагатьох російських політиків, які відкрито заявляють про те, що події березня 2014 року – грубе порушення міжнародного права.
news-image

Українська влада перешкодила єдиному російському політику, який підтримав національний суверенітет України, відвідати країну відповідно до її законів, написала кандидат у президенти РФ Ксенія Собчак у Facebook, передає «Є!».

27 лютого я звернулася у Державну міграційну службу України з листом. У ньому я просила дозволити в'їзд до Криму через український сухопутний прикордонний пункт, згідно з законами України. Беззаконна анексія Криму 17 березня 2014 року – одна з найгостріших проблем Росії, і мій громадянський обов'язок – зробити все, щоб наблизити вирішення цієї проблеми. Саме тому я вважаю для себе необхідним бездоганне виконання законів України стосовно цієї території – як і законів Росії, громадянином якої я є, – зазначила вона.

Собчак додала, що займатися агітацією в Криму не збиралася і передвиборчої кампанії там не веде.

Однак у Криму живуть люди – українські і російські громадяни, які стали заручниками нинішньої ситуації. Множаться свідчення про порушення прав людини в Криму, і в цих порушеннях винна російська, а не українська влада. Тому проблема Криму неминуче стала предметом передвиборчих дискусій у Росії. Я – один із небагатьох російських політиків, які відкрито заявляють про те, що події березня 2014 року – грубе порушення міжнародного права, – заявила політик.

Вона наголосила, що виступає за виведення російських збройних формувань із Донбасу і за вирішення кримської проблеми у межах міжнародних норм.

Тим дивнішою стала для мене відповідь на мій лист міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, уродженця міста Курська. Він відмовив у моєму проханні, звинувативши мене в "політичній шизофренії". Дуже не хочеться відповідати вищій посадовій особі суверенної держави в дусі "сам такий", але задумайтеся: українська влада перешкодила єдиному російському політику, який підтримав їхній національний суверенітет, відвідати їхню країну, суворо дотримуючись її законів. То кому насправді вигідна окупація Криму і війна на Донбасі, хто фактично діє в інтересах Путіна, "ДНР" і "ЛНР"? У кого з нас шизофренія? – написала кандидат у президенти.

Собчак нагадала, що її внесли до бази центру "Миротворець" за журналістську поїздку до Криму 2014 року.

Хочу нагадати: наша група виїхала до Криму 24 квітня, відповідно до чинної на той момент угоди про спрощений порядок перетину кордону між нашими країнами. Закон України про тимчасово окуповані території набув чинності 27 квітня, та протягом 24 годин після цього ми покинули Крим. У репортажі за підсумками поїздки, до речі, я жодним словом не підтримала окупації, – зазначила вона

На думку Собчак, "ця історія показує нам, наскільки нелегко демонтувати систему, що склалася на руїнах радянської імперії".

Ось уже чотири роки як Україна твердо заявила про свій намір стати вільною європейською країною, але ця прогнила наскрізь система продовжує огризатися. Росія ще сповна і не ступила на цей шлях. Але я впевнена, що як би не склалася наша історія найближчими роками, на цьому шляху ми рано чи пізно підемо разом. Якщо ми не подолаємо спадщини старого порядку, майбутнього у наших країн не буде. Але я твердо вірю, що у нас усе вийде, – резюмувала вона.