Політика
13 березня 2018
Мешканці Дніпра висунули Ахметову три вимоги
Дніпряни поскаржилися на олігарха у парламенті.
news-image

Сьогодні на брифінгу у Верховній Раді народні депутати разом із активістами з Дніпра розповіли про ситуацію, що склалася у місті навколо Придніпровської теплоелектростанції, яка належить українському бізнесмену Рінату Ахметову, а також висунули компанії ДТЕК три вимоги, передає кореспондент «Є!»
Як зауважила нардеп Вікторія Войцицька, Придніпровська теплоелектростанція була побудована у 50-ті роки минулого сторіччя, тому має бути модернізована "для того, щоб люди могли дихати чистим повітрям".

"Ахметов піднімається по сходинках Forbes на 46 позицій, маючи десятки мільярдів гривень з кишені кожного українця від "Роттердаму+", але грошей на модернізацію застарілої станції немає. Це ганебна ситуація", - сказала вона.

Зі свого боку, дніпрянка Ірина Черниш, яка мешкає на відстані близько кілометра від Придніпровської ТЕС, зауважила, що ця станція є найстарішою тепловою електричною станцією в Європі та єдина, що знаходиться в межах мільйонного міста, проте дотепер не модернізована.

"Під час приватизації, власник - компанія ДТЕК взяла на себе зобов'язання провести екологічну модернізацію, а саме: встановити пило- та газо- очисники на всі енергоблоки станції, а також систему екологічного безперервного моніторингу, що дало б нам інформацію стосовно стану реальних викидів на границі санітарно-захисної зони, а також на кожному з енергоблоків. Все це не виконано. Крім того, станція мала дотримуватися умов природоохоронного законодавства, але перевірка екологічної інспекції доводить, що цього не відбувається, фіксуються численні порушення", - сказала Ірина Черниш.

За її словами, система очищення на станції була встановлена в середині минулого сторіччя, і сьогодні мешканці Дніпра, а особливо діти потерпають від забруднення довкілля.
Як стверджує активіст Артем Романюков, на кожну родину Дніпра припадає півтора кілограма відходів виробництва Придніпровської ТЕС на добу.

"У нас дуже прості вимоги до пана Ахметова, до Придніпровської ТЕС, до менеджменту ДТЕК, їх всього три: сучасна система фільтрації, постійний моніторинг для контролю фільтрації викидів та вирішення проблеми з відходами виробництва, яких накопичилося вже 20 млн тонн", - заявив активіст.

Народний депутат Сергій Лещенко, підсумовуючи виступ, зауважив, що на громадських слуханнях представники компанії ДТЕК кажуть про те, що їм не вистачає грошей на модернізацію підприємства.

"Тобто, на приватні літаки для пана Ахметова гроші є, на купівлю футболістів для "Шахтаря" є, на найдорожчі квартири за 250 млн дол в Лондоні є, а на виконання зобов'язань у рамках приватизації грошей немає. Це є знущанням з українських громадян", - обурився нардеп та закликав дніпровських активістів не припиняти боротьбу за своє право жити в чистому, не забрудненому місті.