Суспільство
14 березня 2018
Турчинов розповів про свій блеф із Наришкіним
Секретар РНБО Олександр Турчинов.
news-image
Секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, як в ніч на 2 березня 2014 року дзвонив тодішньому голові Держдуми РФ Сергію Наришкіну з метою дати відповідь на ультиматум російських військових у Криму щодо здачі зброї військовими ЗСУ.

Про це Турчинов заявив у документальному фільму "Україна. 100 днів над прірвою", продемонстрованому у вівторок на телеканалі "1+1", передає «Є!».

За його словами, російській стороні було сказано, що українські військові будуть використовувати усю наявну зброю у разі штурму росіянами військових частин ЗСУ у Криму.

Ввечері 1 березня до мене приїжджає керівництво Міноборони, Генштабу і каже: Олександр Валентинович, ситуація катастрофічна, наші підрозділи в Криму отримали від російського Генштабу ультиматум: до 21 години вони повинні скласти зброю, інакше буде штурм. Треба політичне рішення, - розповів Турчинов, який на той момент виконував обов’язки Президента України.

Після цього він спробував зв’язатися з президентом РФ Володимиром Путіним, однак це не вдалося, оскільки російська сторона повідомила, що офіційна Москва не визнає Турчинова як в.о. Президента України-Верховного Головнокомандувача ЗС України. Водночас, з ним можуть рахуватися як з легітимним головою Верховної Ради.

Вночі знайшли номер Наришкіна. Я йому говорю, якомога спокійніше, хоча сам сильно нервував: Дивись, ми отримали ультиматум від російського Генштабу і я дав команду використовувати усю наявну зброю. Весь світ побачить вас як агресорів і скільки крові ви принесли. Наші хлопці загинуть, але ваших загине не менше. Тому передайте Путіну, що у випадку штурму ми будемо використовувати усю наявну зброю, - повідомив Турчинов.

Він додав, що це був блеф, однак він спрацював: "Я блефував. Але у мене іншого варіанту не було якось зірвати цей наступ. Наришкін пообіцяв, що він передасть це Путіну, і вночі наступу не відбулося. А ми отримали необхідний час для того, щоб підготуватися до можливого наступу з півночі і сходу".