Суспільство
15 березня 2018
Українець написав дитячу книжку про біткоїни та гаджети
Молодий письменник Андрій Тужиков, починаючи книгу про сучасні технології «Коротка історія технологій: як зрозуміти свій гаджет».
news-image

Як розвивалися відеоігри від першого пінг-понгу на осцилографі до сучасних шоломів віртуальної реальності? Яким чином пояснити дитині, що таке біткоїн та навіщо вживлювати нанороботів? Про це пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Такі питання ставив собі лауреат літературних конкурсів, молодий письменник Андрій Тужиков, починаючи книгу "Коротка історія технологій: як зрозуміти свій гаджет".

Автор має дві технічні освіти – теоретична фізика і програмна інженерія. Він постійно працює у цифровій царині, тому про комп'ютерний світ говорить фахово і глибоко.

"Я прагну зацікавити дітей тим, як працюють гаджети, якими вони постійно бавляться. Це важливо не тільки для розвитку ІТ-ринку України у майбутньому, а й щоб загалом не втрачати освітній рівень у державі", – розповідає Андрій Тужиков.

Незабаром книга вийде у рамках проекту ЛакіБукс, що за ініціативи IT-компанії Lucky Labsта БФ "Я Майбутнє України" займається виданням та розповсюдженням україномовної науково-популярної літератури для підлітків.

"Щодня в своїй роботі ми спостерігаємо, як динамічно розвиваються технології і як швидко вони змінюють світ навколо. Сьогодні в новинах кажуть про дзвінки в форматі 5G і швидкісний інтернет на Місяць, а вже завтра все це стане реальністю. Сучасні підлітки стежать за прогресом, вони на "ти" з модними аксесуарами.
Їм цікаво знати, як влаштована робота портативного планшета або чим відрізняється Android від iOS. Книга Андрія Тужикова доступною мовою розповідає про багато корисних речей зі світу технологій і буде цікава багатьом українським школярам", – впевнений керівник проектів IT-компанії Лакі Лабс Сергій Хлівненко.

Можливість взяти участь у створенні книги та повпливати на її кінцеву форму була й у цільової аудиторії. Першими рецензентами "Короткої історії технологій" стали учні маріупольського ліцею. Група ініціативних підлітків отримала рукопис, і склала свої зауваження, які автор враховував у редактурі.

"Бачити світ очима дитини – це дар, який доступний не багатьом. Тому така практика – отримати фідбек від майбутньої аудиторії ще під час написання – неймовірно цінна. Хоч і трапляється нечасто. Підлітки критичні за своєю суттю, і мене дуже надихнуло, що книга їм загалом сподобалась", ­– каже автор.
"Діти просили побачити текст у вже готовій книзі, аби дізнатись як було враховано їхню думку. Також вони не проти були б знову стати рецензентами наступних книг", – розповідає член ради експертів ЛакіБукс, координатор проекту "Тінерджайзер" Лада Нужна, яка організувала попереднє читання рукопису підлітками.

Книга "Коротка історія технологій: як зрозуміти свій гаджет" Андрія Тужикова побачить світ у видавництві "Чорні вівці". Тисяча книг, як і всі видання проекту ЛакіБукс, будуть безкоштовно передані до дитячих бібліотек східних областей,  а також підопічним БФ "Я Майбутнє України" по всій країні.