Політика
17 березня 2018
РФ протестує через відмову України пускати росіян до консульств на вибори
Посольство РФ обурила реакція України на російські вибори.
news-image
Посольство РФ обурила реакція України на російські вибори.

Коментар у зв'язку із заявою МВС України щодо проведення виборів президента Російської Федерації оприлюднила прес-служба диппредставництва РФ, передає «Є!».

Обурені озвученими планами українського МВС блокувати в день проведення виборів Президента Російської Федерації 18 березня 2018 року доступ російських громадян до виборчих дільниць у Посольстві Росії в Києві та Генеральних консульствах в Одесі, Львові і Харкові, - заявляють російські дипломати.

На їхню думку, наміри України перешкоджати голосуванню росіян в консульствах мають "надумані" підстави і суперечать "базовим нормам міжнародного права та зобов'язанням України в рамках багатосторонніх і двосторонніх конвенцій та угод".

У МЗС України була направлена відповідна нота з вимогою забезпечити нашим диппредставництву і генконсульствам можливість безперешкодно виконувати покладені на них функції з організації і проведення виборів. Посольство зі свого боку зробить усе необхідне, щоб у день голосування виборчі дільниці в російських закордонних відомствах на Україні були відкриті, - йдеться в коментарі російського МЗС.

Нагадаємо, МВС України заявило, що 18 березня 2018 року режим охорони дипломатичних установ Російської Федерації на території України - у Києві, Харкові, Одесі та Львові - не передбачатиме доступ до цих об'єктів громадян РФ для голосування на виборах. Доступ до установи будуть мати особи виключно з дипломатичним статусом. Інші особи і громадяни РФ у цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть.

У МВС нагадали, що згідно з нотою МЗС України №610/23-110-236 від 21 лютого 2018 року Україна заявила рішучий протест МЗС РФ і вимагає не проводити вибори 18 березня 2018 року на тимчасово окупованій РФ території України - Автономній Республіці Крим. МЗС зазначило, що голосування в приміщеннях дипломатичних і консульських представництв РФ на території України буде можливе лише за умови повного виконання РФ цієї вимоги української сторони.

Однак на сьогодні Російська Федерація не відмовилася від своїх протиправних намірів, констатували в МВС.