Події
23 березня 2018
Ще кілька європейських країн можуть вислати дипломатів РФ через отруєння Скрипаля
Можливість висилки російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Британії колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії розглядають ще п'ять країн-членів Євросоюзу, зокрема, Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва.
news-image

Можливість висилки російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Британії колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії розглядають ще п'ять країн-членів Євросоюзу, зокрема, Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва.

Про це інформує «Є!» з посиланням на Громадське.

Напередодні, як нагадує видання, в Брюсселі відбувся саміт ЄС. Під час переговорів лідери блоку обговорювали відповідь на «напад на Скрипалів у Солсбері». Обидва вони, за даними влади Британії, були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новачок», яка розроблялася в СРСР. Відповідальність за те, що трапилося прем'єрка Великої Британії Тереза ​​Мей поклала на Москву. Глави держав-членів Євросоюзу погодилися, що у цьому винна Москва. Саме Росія, на їхню думку, найімовірніше, була винуватицею цього інциденту.

«Велика Британія, Німеччина і Франція підтвердили, що іншого правдоподібного пояснення, крім того, що відповідальність несе Росія, немає», — додав один зі співрозмовників газети, підкресливши, що лідери цих держав, за його даними, «домовилися про можливість серйозно відреагувати на подібні дії Москви».

На саміті також вирішили відкликати посла ЄС з Росії.

14 березня прем'єрка Британії Тереза Мей оголосила про видворення 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

20 березня вислані російські дипломати  покинули Велику Британію. Вони вирушили до Москви літаком Іл-96 з бортовим номером RA-96023. Цей лайнер фігурує і в матеріалах справи про контрабанду кокаїну з Аргентини в Росію.

Окрім того, Британія заявила про замороження російських активів у  країні. Санкції можуть зачепити найближче оточення Путіна.

Також Британія попередила громадян про небезпеку подорожей до Росії. Окрім того, Мей анонсувала засідання ради НАТО щодо хімічної зброї Росії.

Через міжнародний скандал Королівська сім'я та британські міністри не поїдуть на ЧС-2018 з футболу в Росії. Британський регулятор у сфері телерадіомовлення не виключив блокування телеканалу Russia Today, що працює в Британії. РФ у відповідь погрожує заборонити британські ЗМІ в разі блокування Russia Today.

17 березня МЗС Росії заявило про вислання 23 британських дипломатів «у відповідь на дії Британії». Також МЗС Росії заявило про закриття Британської ради.

Представниця США при ООН Ніккі Гейлі заявила на екстренному засіданні Ради безпеки ООН, що Росія несе відповідальність за хімічну атаку у Великій Британії на Сергія Скрипаля та його дочку. США підтримали рішення Британії вислати російських дипломатів.

Російські фондові ринки відреагували падінням на заяву Британії.

66-річний громадянин Росії Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням 4 березня. З ним була його донька.

Полковника військової розвідки РФ на пенсії Сергія Скрипаля у 2006 році засудили до 13 років ув'язнення за шпигунство на користь Британії. Його визнали винним у передачі свідчень російських агентів, які працювали під прикриттям в ЄС, Секретній розвідці Британії.

Екс-розвідника звільнили в межах обміну між США і Росією у 2010 році. Його помилував тодішній президент РФ Дмитро Медведєв. Тоді Росія, крім Скрипаля, вислала в США Ігоря Сутягіна, Олександра Запорізького і Геннадія Василенка. Водночас зі США вислали 10 звинувачених у шпигунстві на користь РФ громадян, серед яких була Анна Чапман. Незабаром Скрипаль отримав політичний притулок у Великій Британії.

Читайте також:Медики розповіли про ймовірне ураження мозку Скрипаля