Суспільство
27 березня 2018
Ціни на газ для населення не будуть підвищуватися ще 2 місяці - ЗМІ
Ціна газу для поставок населенню і ТКЕ до 1 червня не зміниться і залишиться на рівні 4942 грн за тисячу кубометрів, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6958 грн.
news-image

Уряд вирішив з квітня не переглядати ціну на газ для населення, і залишити її на нинішньому рівні ще на 2 місяці.

Про це пишуть Українські новини з посиланням на джерела в Кабміні, повідомляє «Є!».

Для цього термін дії постанови №187 від 22 березня 2017 року, який закінчується 31 березня, продовжать ще на 2 місяці, а рішення про перенесення перегляду ціни на невизначений термін прийнято ще в жовтні.

Таким чином ціна газу для поставок населенню і ТКЕ до 1 червня не зміниться і залишиться на рівні 4942 грн за тисячу кубометрів, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6958 грн. Отже, не підвищиться і тариф на гарячу воду.

Відповідне рішення Кабмін може ухвалити вже на засіданні в середу, 28 березня.

Як зазначає агентство, за період в 2 місяці Рада повинна прийняти закон про антикорупційний суд. Якщо остаточний варіант цього документа не викличе претензій МВФ, то переговори про підвищення ціни на газ будуть продовжені.

Зокрема, Кабмін може погодитися на підвищення ціни на 3% поквартально, але навряд чи на такий варіант влаштує МВФ.

Фонд продовжує наполягати на виконанні узгодженої раніше умови перегляду ціни газу, згідно з постановою №187.

За цих умов ціна газу в жовтні минулого року мала піднятися на 17,6%. Уряд відмовився йти на цей крок.

Зараз, з квітня ціна газу повинна піднятися вже на 30% від діючої.

Якщо ж питання антикорупційного суду не вирішиться, то про МВФ до виборів можна буде забути, кажуть джерела.

При такому розкладі у прем'єра з'являється можливість виконати і навіть перевиконати свої обіцянки, і знизити ціну на газ майже на 10%. Такий варіант вже готується в уряді.

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Так, відповідно до документу, вона розраховується на базі імпортного паритету (середня ціна імпортного газу за певний період — ЕП).

Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня 2017 року. Замість цього 26 вересня 2017 року Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

За методикою, яка діє в даний момент, якщо за підсумками року є відхилення "плюс/мінус" 10%, ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.