Війна
10 лютого 2015
Терористи застосовують проти мирного населення касетні та термобаричні снаряди (фото)
Бойовики використовують проти мирних мешканців новітні касетні боєприпаси для систем залпового вогню Б-21 "Град" – "Торнадо-Г".
news-image

Військовослужбовці ЗС України, котрі захищають Маріупольський напрямок, провели прес-конференцію для журналістів центральних і місцевих ЗМІ, а також для представників ОБСЄ. Основним питанням стало надання доказів, що бойовики використовують російське озброєння, а також застосовують проти мирного населення касетні й термобаричні снаряди.

Доказом стали фотознімки, зроблені з місця влучання снарядів, а також самі осколки елементів снаряда.

"Обстріли ведуть по населених пунктах, аби спровокувати паніку та змусити місцевих мирних мешканців покинути свої домівки. Також є докази того, що снаряди виготовлено в Росії, бо вони мають відповідне маркування у вигляді зірочки. А про те, що їх виготовлено не в Радянському Союзі, свідчать новизна та вдосконаленість снарядів", – розповів заступник керівника сектору полковник Віктор Шидлюх.

Слід зазначити, що бойовики використовують проти мирних мешканців новітні касетні боєприпаси для систем залпового вогню Б-21 "Град" – "Торнадо-Г". Цей снаряд має більші потужність та ефект ураження, ніж стандартний "Град", таких в українських силовиків на озброєнні немає. Також було виявлено місця влучання снарядів, що не залишають осколків, однак мають велику руйнівну силу.

За останні кілька днів було зафіксовано обстріли населених пунктів Новоселівка, Гнутове, Сартана, де використовувалися касетні та термобаричні снаряди російського походження.

Читайте також: Краматорськ обстріляли "Смерчі" або "Торнадо", снаряд ледве не потрапив в штаб АТО (оновлено)