Суспільство
28 березня 2018
«Ми не сумніваємося, що Росія відповідальна за це». ЗМІ опублікували презентацію посольства Британії в Москві у справі Скрипаля
Презентація пройшла в британському посольстві.
news-image

22 березня на брифінгу в посольстві Великобританії в Москві представникам іноземних посольств показали і роздали в роздрукованому вигляді презентацію із шести слайдів про отруєння в британському Солсбері екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля й ворожу діяльність Росії проти інших країн, передає «Є!».

Презентація є в розпорядженні російського видання "Коммерсантъ". Її супроводжував розширений усний коментар посла Великобританії Лорі Брістоу, передає «Є!».

У презентації викладено хронологію інциденту від отруєння Скрипалів до вислання з Великобританії 23 російських дипломатів, подано також опис нервово-паралітичного агента "Новачок".

У ній підкреслюють, що інцидент у Солсбері став першим із часів Другої світової війни нападом із використанням нервового агента в Європі.

Ми не сумніваємося, що Росія відповідальна за це, – ідеться в презентації.

Зазначено, що "Новачок" перешкоджає нормальному функціонуванню нервової системи. Повідомляють, що у зв'язку з отруєнням Скрипалів 51 особа пройшла огляд у госпіталі, 131 людина потенційно могла контактувати з речовиною.

На п'ятому слайді, який має назву "Довгий список ворожих дій Росії", перераховано 12 інцидентів, до яких причетна Росія. Мова йде про вбивство в листопаді 2006 року колишнього російського розвідника Олександра Литвиненка, кібератаку на Естонію у 2007 році, вторгнення у Грузію, окупацію Криму, дестабілізацію України, катастрофу рейсу MH17, втручання у вибори президента США, кібератаку на Бундестаг і дезінформаційну кампанію проти Німеччини, кібератаку на міністерство оборони Данії, спробу організації перевороту в Чорногорії, кібератаку NotPetya і напад у Солсбері.

У презентації також повідомляють, до яких заходів влада Великобританії вдалася у відповідь на отруєння Скрипалів.