Суспільство
29 березня 2018
Понад сто російських Свідків Єгови попросили притулку в Фінляндії
Свідки Єгови визнані в Росії «екстремістською організацією».
news-image

Все більше Свідків Єгови біжать до Фінляндії від релігійних переслідувань у Росії. Найбільше Свідків Єгови прибуло в центр з прийому біженців в місті Лаппеенранта. Там створили спеціальну парафіяльну групу для російських прохачів притулку, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Кількість росіян зросла з минулого року. Збільшилося, зокрема, число релігійних біженців, які просять дати притулок у Фінляндії, - говорить директор центру з прийому Йоутсено Ярі Кяхкьонен.

Наразі у Лаппеенранті проживає 250 російських прохачів притулку, з них приблизно одна третина - Свідки Єгови.

Верховний суд РФ в липні минулого року визнав Свідків Єгови «екстремістською організацією». Це означає, що члени організації можуть бути засуджені до тюремного ув'язнення за свої релігійну діяльність. Влада також отримала право конфіскувати власність єговістів.

За даними Імміграційної служби, до Фінляндії в січні-лютому прибуло 72 російських прохачів притулку. Росіяни стали другою за величиною групою прохачів притулку після іракців.

Кількість біженців з Росії минулого року збільшилася до 411 осіб. Імміграційна служба не розголошує, скільки серед них Свідків Єгови.

За оцінкою єговістів Фінляндії, з Росії прибуло в країну понад 100 Свідків Єгови. Ще більше їх відправилися на пошуки кращої долі в інші європейські країни.

Директор прес-служби Свідків Єгови Фінляндії Вейкко Лейнонен не вірить в різкий приплив єговістів, хоча їх ситуація в Росії і складна.

Великого потоку не очікується, якщо загострення ситуації не призведе до насильства. Свідки Єгови підуть у підпілля, як вони робили за радянських часів, - зазначає Лейнонен.

На кількість прибуваючих до Фінляндії прихильників цієї релігійної організації також вплине те, якою буде лінія Імміграційної служби в даному питанні.

Читайте також: Після обшуку у Києві Саакашвілі недорахувався кількох телефонів і ноутбуків