Суспільство
29 березня 2018
Лікар-онколог назвав 5 головних правил, як вберегти себе від раку
Багато людей насправді врятують собі життя, якщо звернуться до лікаря, коли ще не буде надто пізно.
news-image

Кількість випадків раку зростає в усьому світі. Багато в чому це пов'язують із середнім збільшенням тривалості життя (чим старша людина, тим вищий ризик онкології), однак значну роль відіграють й інші фактори, які цілком можна попередити. Про це пише «Є!» з посиланням на Healthy Living.

Відомий американський лікар, який працює в одному з центрів Американського інституту раку, Джон Денніс назвав 5 найважливіших рекомендацій, яких повинна дотримуватися кожна людина, щоб захиститися від онкології.

1) Відмовтеся від куріння назавжди.

Куріння є основною причиною виникнення раку легенів у всьому світі. Але багатьом невідомо, що куріння значно підвищує ризик інших видів раку. В цілому майже чверть всіх випадків раку в світі так чи інакше пов'язані з курінням.

2) Попереджайте і лікуєте вірусні захворювання.

Встановлено, що практично всі випадки раку шийки матки і значна частина випадків раку порожнини рота викликані онкогенними штамами вірусу папіломи людини (ВПЛ). Тому будьте обережні в інтимному житті, а також перевіряйтеся на наявність даного вірусу в організмі.

3) Захищайте себе від прямого впливу сонячних променів.

Встановлено, що за останні 50 років кількість випадків раку шкіри зросла в 5 разів. Експерти пов'язують це з тим, що люди стали більше часу піддавати себе впливу сонячного випромінювання, і з популяризацією соляріїв. Пам'ятайте: на сонці краще не перебувати з 10 до 16 години, час перебування на сонці краще скоротити, родимки закрити від сонячних променів, і користуватися сонцезахисним кремом (в тому числі і для обличчя).

4) Харчуйтеся правильно.

Ризик онкології підвищує наявність в раціоні шкідливої ​​їжі, а саме: велика кількість недієтичного м'яса (свинина, яловичина, баранина та інші), напівфабрикати, транс-жири, смажена їжа. У той же час, раціон повинен бути насичений клітковиною, вітамінами, мінералами, ненасиченими жирами.

5) Проходьте профілактичні огляди.

Жінкам після 40 необхідно проходити щорічно огляд у мамолога, а чоловіки у віці за 40 повинні відвідувати уролога не рідше разу на рік. Це необхідно, щоб убезпечити себе від найчастіших видів онкології - раку грудей і раку передміхурової залози, відповідно. Однак якщо вас турбують болі, слабкість, млявість, незвичайні відчуття в тілі - не відкладайте огляд "на потім", а відразу йдіть до фахівця. Багато людей насправді врятують собі життя, якщо звернуться до лікаря, коли ще не буде надто пізно.

Читайте також:Влада Києва готує повний перелік лікарень, де можна укласти декларацію