Україна
1 квітня 2018
Архітектор перевірив ТРЦ уКиєві і шокував порушеннями норм
Чверть площі розважального центру для дітей - це евакуаційна зона, яка повинна бути вільною.
news-image

Трагедія у російському Кемерові не залишила каменя на камені від легковажності, з якою українці ходили в торгово-розважальні комплекси.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

За даними Асоціації ритейлерів за 2016 рік, трійка найбільших торгово-розважальних центрів столиці пропустила через себе 61 мільйон відвідувачів. Минулого року кількість гостей зросла на 10%. Це на третину більше за все населення країни і лише три торгові центри. Останні роки життя мешканці міста здебільшого пересувались між різними ТРЦ та всередині них, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Тепер вже не секрет - місце, де всі звикли їсти попкорн та розслаблено витрачати гривні, може стати останнім пунктом призначення.

Читайте також: Житель Кемерова, сім'я якого загинула в торговому центрі, опублікував нове відео початку пожежі

Головні порушення пожежної безпеки, які були зафіксовані в українських ТРЦ:

1. пожежні виходи закриті. Подекуди на дверях висить звичайна ляда. Не можна бути впевненим, що охоронець, в якого є ключі, не втече першим;

2. Відсутність елементарних позначок, куди взагалі бігти до евакуаційних виходів. Лише в модерних столичних центрах під стелею можна помітити зелені таблички з вказівниками;

3. Багато де пожежні виходи захаращені, а в окремих випадках їх взагалі не видно за розкладками товарів, які розташували прямо на шляху евакуації. Здавалося б, після побаченого за тиждень ніщо не шокує, але в одному з харківських ТРЦ евакуаційний вихід закрили залізними шторами.

Інструкція, якщо виникла пожежа в ТРЦ:

1. Не панікувати;

2. Притиснутися до землі. Більшість смертей під час пожежі не від вогню, а від отруєння димом. Дим піднімається вгору,  тому пересувайтеся якомога ближче до підлоги. Іноді радять взагалі рухатися на колінах чи повзти;

3. Фільтруйте повітря. Замотайте рот і ніс шарфом чи футболкою. До цього цю пов'язку треба намочити водою чи власною сечею. Це не надто приємно, але це краще, ніж померти від отруйного диму;

4. Дослухайтесь порад рятувальників та персоналу, які транслюються через систему екстренного оповіщення.

Протягом двох останніх років пожежні не перевіряли ТРЦ, тому що діяв урядовий мораторій. Чиновники схаменулися лише, коли свідомі громадяни вже пересварилися з охороною торгових центрів, яка масово забороняла фотографування та відеозйомки. Проте уряд заявив про необхідність відновити перевірки.

Архітектор Віктор Глеб переконує, що кожен із сотень торгово-розважальних центрів в Україні може стати братською могилою. "Більшість матеріалів - із горючістю в 15 хвилин. Тобто за 15 хвилин вони загоряються і починають тліти і диміти. Уявіть, натовп, який сунеться до евакуаційних виходів. На дорозі у них столи, перепони, якісь турнікети. Це при тому, що чверть цієї площі має бути вільним евакуаційним проходом", - розповів він.

Чверть площі розважального центру для дітей - це евакуаційна зона, яка повинна бути вільною. Ширина проходів до виходів всюди повинна бути не менше 1,4 метра, а в певних місцях сягати 2,5 метри. 

У дитячому центрі евакуаційний прохід частково перекритий ігровими автоматами. Пожежні виходи закриті, проте мають відкритися автоматично, коли включиться пожежна сигналізація. Діє ще одне важливе правило: від найвіддаленішої точки ТРЦ до аварійного виходу з відсмоктувачами диму має бути не більше 30 метрів або 60 кроків. Порахуйте, скільки до сходів бігти дітям, коли відпускаєте розважатися. 

Архітектор вражений, що зали кінотеатрів розраховані на півтори тисячі посадочних місць, розташовані під самою стелею. Така ситуація спостерігається у більшості українських ТРЦ.

Юристи переконані – скаргами потрібно завалити не лише пожежників, а й страховиків, які в разі можливої пожежі понесуть страшні збитки. 

При цьому юридично сотні торгово-розважальних центрів в Україні не існують, тому що досі в державі немає будівельних норм.

Усе, що стосується дитячих розваг, взагалі унормовується документами 2005 року, коли більшості з об'єктів велетенських об'єктів ще не існувало. Тому немає нормативів - немає відповідальності.

Насправді все те, що відбувається – дуже круто. Трагедія в країні, з якою ми ведемо війну, змогла блискавично мобілізувати українців. Ми показали, що можемо вчитися на чужих помилках і, можливо, саме бурхлива реакція, сварки з охороною за право самостійно перевіряти шляхи евакуації для себе та власних дітей дозволять в майбутньому уникнути великих трагедій. 
Найголовніше – не забудьте про всі правила. Не втрачайте пильності там, де все зроблено для того, щоб ви розслабилися і споживали. Знання, куди бігти, колись може знадобитися кожному.

Читайте також: В Україні 30 березня розпочинаються масштабні перевірки пожежної безпеки громадських закладів