«Газпром» підготував ,7 млрд під штраф за контрактом з «Нафтогазом» - ЗМІ
"Газпром" ініціював розірвання контрактів з "Нафтогазом".
news-image
"Газпром", всупереч опублікованим повідомленням щодо суми рішень по двох арбітражах з українським "Нафтогазом" у розмірі ,56 млрд, створив у звітності резерв на повну суму штрафу з транзитним контрактом з українською стороною.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на звітність компанії в понеділок, 2 квітня, передає «Є!».

Так, у балансі за статтею "штрафи, пені, неустойки за порушення умов договорів" визнаний витрата у 272,943 млрд рублів, або ,74 млрд (за курсом на кінець року), величина якого майже повністю відповідає рішенням арбітрів.

Таким чином, рішення Стокгольмського арбітражу найсильнішим чином вплинуло на звітність Газпрому за 2017 рік щодо російськтх стандартів, призводячи до скорочення чистого прибутку до символічних 100 млрд рублів. У 2016 році прибуток головної компанії була 411 млрд рублів. Рекордного показника вона досягала у 2011 році – 880 млрд рублів, – йдеться в повідомленні.

Наприкінці березня заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов повідомив, що "Газпром" відобразить у звітності за 2017 рік резерв на виплати ,6 млрд на адресу "Нафтогазу України" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

У звітності ці цифри будуть відображені. Але це не означає, що не покажемо прибуток, покажемо менший прибуток, - сказав він.

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги транзиту і зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол.

За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" повинен сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках. У "Газпромі" відмовилися виконувати ці рішення суду.

При цьому "Газпром" ініціював розірвання контрактів з "Нафтогазом" на постачання газу в Україну та транзит газу через її територію до Європи.