Політика
3 квітня 2018
Держдума РФ закликала ввести санкції проти Латвії
Президент Латвії 2 квітня затвердив освітню реформу, згідно з якою школи національних меншин переходять на латиську мову навчання.
news-image

Держдума РФ прийняла заяву про неприпустимість ліквідації в Латвії шкільної освіти мовами національних меншин, в якій пропонує ввести проти Латвії спеціальні економічні заходи, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

На думку депутатів, дії латвійської влади, що порушують права і свободи російськомовних громадян в Латвії, повинні спричинити за собою застосування спеціальних економічних заходів стосовно цієї країни, передбачених федеральним законом "Про спеціальні економічні заходи".

Згідно з цим законом, спеціальні економічні заходи можуть бути спрямовані на заборону фінансових операцій або встановлення обмежень на їх здійснення; зміна вивізних і (або) ввізних митних зборів; встановлення обмежень на здійснення туристської діяльності; припинення або зупинення дії міжнародних торгових договорів та інших міжнародних договорів РФ в області зовнішньоекономічних зв'язків.

У тексті заяви також зазначається, що Латвія, будучи членом Європейського союзу та Ради Європи, порушує принципи, які дотримуються більшість цивілізованих країн.

У заяві пропонується надіслати заяву в уряд Росії, ООН, парламентські асамблеї ОДКБ і ОБСЄ, генеральному секретарю Ради Європи, а також до парламентів країн Ради Європи і в Сейм Латвії.

Як повідомлялося, президент Латвії Раймондс Вейоніс 2 квітня затвердив освітню реформу, згідно з якою школи національних меншин переходять на латиську мову навчання.

Проросійська опозиційна партія "Згода" оскаржить у Конституційному суді Латвії  переведення шкіл національних меншин на латиську мову навчання.

Читайте також: Президент Латвії затвердив перехід шкіл нацменшин на державну мову