Суспільство
4 квітня 2018
Індивідуальні теплові пункти допоможуть щомісячно заощаджувати 200 тисяч грн. на будинок
На початку квітня також заплановано підписання технічної угоди з ЄС щодо надання Україні 50-ти мільйонів євро на проекти підтримки Фонду енергоефективності.
news-image

Про це ми поговорили з Андрієм Зінченком, співзасновником української мережі енергетичних інновацій Greencubator, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Надійшла інформація від ЄБРР, який розпочав кредитну програму на загальну суму сто мільйонів євро для фінансування проектів із підвищення енергоефективності громадських будівель із застосування механізмів енергосервісного контракту.

На початку квітня також заплановано підписання технічної угоди з ЄС щодо надання Україні 50-ти мільйонів євро на проекти підтримки Фонду енергоефективності. 

«Я думаю, тут варто говорити про багатомільярдні суми, які потрібні Україні, оскільки ми дуже неефективно споживаємо й досі, тому йдеться про десятки, а, може, й про сотні мільярдів», — зауважив щодо цього Андрій Зінченко.

Що можна робити для підвищення енергоефективності будинку? Якщо будинок багатоквартирний, тут працюють тільки групові дії. Основний рахунок в таких будинках – тепло. Переважно — більше половини загального рахунку.

Саме з цим щось треба робити. Утеплитись можна тільки спільно. «Теплові сепаратисти», які роблять собі клаптикове утеплення на десятому поверсі в стилі «моя хата скраю» — це не працює.

Вони можуть трохи тепліше зробити в своїй квартирі взимку, але питання в тому, щоб економити спільно. Треба лічильник і спільні заходи з енергоефективності. В нас добре рухається процес там, де люди об’єднуються в ОСББ і починають домовлятися.

В більшості випадків йдеться про те, що люди не усвідомили, що вони є власниками, співвласниками. Чомусь думають, що їм належить тільки внутрішня стінка квартири, а зовні: «Кличко, йди утепляй!» Ні, Кличко не повинен утепляти, бо це ваша власність. Але добре, якщо місто може допомогти.

Це важлива річ, щоб люди усвідомили, що вони відповідальні за своє майно. Є такий магічний пристрій — індивідуальний тепловий пункт. Він робить просту «штуку»: може створити різницю в 200 тисяч в платежах за два різні місяці опалювального сезону. Це теж спільна дія і це дуже конкретна жива економія.

Читайте також:Київенерго вимкнуло опалення у Нафтогазі

Читайте також:Кличко сказав, коли в квартирах киян відключать опалення