Суспільство
5 квітня 2018
Російський адвокат пояснив, що змушує Путіна йти на поступки Україні
Фейгін зазначив, що переговори щодо обміну полоненими йдуть на вищому рівні.
news-image

Справа щодо отруєння екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля у Великобританії провокує президента Російської Федерації Володимира Путіна йти на поступки щодо обміну ув'язненими українцями.

Про це заявив російський адвокат Марк Фейгін, передає «Є!» посилаючись на "Радіо Свобода".

Саме справа Скрипаля провокує його йти на поступки. Але не на найпринциповіші. Ну, віддав він одного, двох, трьох, а потім ще п'ятьох взяв. Запуск цієї ситуації не пов'язаний з великими витратами для Кремля і для самого Путіна, але дає сигнал, що Москва все ж готова якось врегулювати окремі напрямки в стосунках із Заходом, зокрема гуманітарні – що стосується політв'язнів, – розповів юрист.

Окрім того, Фейгін зазначив, що переговори щодо обміну полоненими йдуть на вищому рівні. Вони можуть дати результат уже влітку цього року.

Наслідки вже є – є певне укрупнення ситуації, йдуть переговори. І приїзд Макрона в кінці травня на санкт-петербурзький форум може ознаменувати конфіденційні, звичайно, домовленості про долю Романа Сущенка та можливості його повернення в Київ. Це дуже реально, – розповів Фейгін.

За його словами, за Сущенка готові віддати когось із числа 10 "найударніших" російських військовослужбовців, які під судом і слідством в Україні.

Водночас, українського режисера Олега Сенцова, який є політв'язнем у Росії, Путін поки не хоче обмінювати зі своїх міркувань.

Все зійшлося клином на Сенцові. Його просто не хоче віддавати Путін з якихось своїх причин, які до кінця нам невідомі. Путін не хоче віддавати Сенцова, як мінімум, першим. Можливо, обмін Сущенка стане поштовхом до того, що процес обмінів відновиться. Він фактично зупинений з 2016 року. Можливо, Сущенко стане пілотною історією, після якої той же ж Кольченко, Сенцов, Карп’юк, інші можуть отримати шанс, – наголосив Фейгін.