Суспільство
5 квітня 2018
Рада підтримала за основу законопроект про нацбезпеку
За прийняте рішення проголосували 265 народних депутатів.
news-image

Верховна Рада підтримала за основу з урахуванням пропозицій комітету президентський законопроект № 8068 про національну безпеку України. Онлайн-трансляцію вів телеканал "112 Україна", пише «Є!».

Документ передбачає, що обсяг видатків на фінансування розвитку оборонно-промислового комплексу має становити не менше 0,5 відсотків.

У законопроекті передбачено, яким чином будуть координуватися та підпорядковуватися сили безпеки та оборони.
Зокрема, президент як верховний головнокомандувач керує усіма силами безпеки й оборони. Він оголошує війну та вводить воєнний чи надзвичайний стан, приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, видає накази, директиви з питань оборони, очолює Раду національної безпеки та оборони, призначає та звільняє секретаря РНБО та його заступників, призначає/звільняє вище командування ЗСУ (за рекомендаціями головнокомандувача) тощо.

 
Згідно із законопроектом Генштаб ЗСУ в особливий період виконує функції стратегічного керівництва збройними силами, іншими складовими сил оборони і є робочим органом Ставки верховного головнокомандувача у разі її створення. Передбачено, що начальник Генштабу підпорядковується головнокомандувачу сил ЗСУ.

Окремо функціонує Оперативний штаб із командувачем об’єднаних сил на чолі, при чому командувач об’єднаних сил також підпорядковується головнокомандувачу ЗСУ.