Суспільство
5 квітня 2018
Нардепів обстежили на меланому
Серед 100 осіб, які приходять на обстеження, у 20-30% виявляється передраковий стан шкіри.
news-image

Сьогодні у кулуарах Верховної Ради відбувся День профілактики меланоми. Протягом заходу нардепи, працівники парламенту, а також присутні могли пройти обстеження з метою виявлення меланоми та інших злоякісних новоутворень шкіри, передає кореспондент «Є!».
Як зазначив в коментарі журналісту «Єдність» головний лікар Інституту дерматокосметології доктора Богомолець Євген Верба, наразі в Україні росте захворюваність на меланому і рак шкіри, тому своєчасне їх виявлення є найбільш дієвим фактором у боротьбі із цією патологією.

«Загалом, серед 100 осіб, які приходять на обстеження, у 20-30% виявляється передраковий стан шкіри . Рак шкіри, меланома - у меншому відсотку. Проте, кожний випадок виявлення меланоми при обстеженні – це врятоване життя у майбутньому», - сказав Євген Верба.


Вперше День меланоми в Україні було проведено у 2009 році, а з 2011 року проект відбувається щорічно. Під час заходу всі бажаючи можуть обстежитися безоплатно.

Відомо, що в Україні від меланоми щороку помирає близько тисячі осіб, понад 12% з яких – на першому році захворювання. Згідно з даними Національного канцер-реєстру, захворюваність на меланому шкіри в Україні посідає 12-те місце у структурі злоякісних новоутворень.
Наразі в країні на обліку перебуває 22 666 хворих на меланому.
Як повідомив по закінченні сьогоднішнього заходу Євген Верба, під час Дня профілактики меланоми у парламенті було обстежено близько 70 осіб. Лікарі оглянули понад 100 новоутворень, з яких 13 потребують більш ретельного обстеження і планового видалення, а два новоутворення - термінового видалення через ризик розвитку меланоми.